Markus Larsson om P300-listan

P3 ville skapa en lista med de 300 bästa låtarna genom tiderna. Galenskapen nådde sitt klimax denna vecka. Det blev i alla fall en underhållande lokalrevy.

Det är inte meningen att klaga. Någorlunda seriösa musikdiskussioner sker bara vid två tillfällen idag. Antingen när stora medieföretag, utan att ha blivit tillfrågade, publicerar listor över världens bästa låtar, album, artister, gitarrister och liknande. Eller när en känd artist går bort.

Därför tar jag också en titt på listan "P300", som utser de 300 bästa låtarna sedan P3 startade 1964, med mildare ögon än jag kanske borde. Den är lagom bra, lagom tråkig och lagom provocerande. Ungefär som public service verkar vara år 2024.

Sverige vann, för övrigt. "Dancing on my own" av Robyn hamnade på första plats. Ja, det är faktiskt sant. Undrar om till och med Robyn själv håller med om den partiskheten?

Men om det finns något gemensamt för den stora juryn bakom listan, 08-baserad och med en medelålder mellan 35 och 60 år, är det nog just Robin Miriam Carlsson. Dessutom hade listan knappt uppmärksammats om redaktionen hade gjort ett mer förnuftigt val och gett förstaplatsen till, säg, Prince eller Kate Bush istället.

Jag har inga större problem med "Dancing on my own". Om en svensk poplåt ska vara topp tio på en lista över de 300 bästa låtarna år 2024 är det förmodligen den. Bättre det än en bortglömd låt av Broder Daniel, eller andra dumheter som har dykt upp från sociala medier och kultursidor sedan i torsdags.

Livet är för kort för att diskutera olika placeringar på listor som får en att fundera över om det svenska omdömet avregleras lika snabbt som välfärden.

Med tanke på reaktionerna verkar många tro att Sverige generellt har bättre koll på musik än vad den genomsnittliga personen visar. Curtis Mayfield är fortfarande inte ett välkänt namn mellan Karesuando och Ystad. Om någon upptäcker Curtis, eller om fler än 245 personer hittar till Burials fantastiska elektroniska musik, har "P300" uppnått ett viktigt syfte.

Men det är mycket svenskt på listan. Väldigt mycket svenskt. Förutom Robyn finns även Abbas "Dancing queen" och The Knifes "Silent shout" i topp tio.

Och det slutar inte där. Sverige har hela tio låtar på topp 100, inklusive internationella klassiker som Broder Daniels "Shoreline" och Veronica Maggios "Satan i gatan". Även om en viss procent av musiken i public service måste vara svensk, blir det absurt i det här fallet.

Om våra grannländer, som Norge eller Finland, hade publicerat en lista där en tiondel av topp 100 bestod av lokala favoriter hade vi skrattat tills tårarna rann.

Det kan vara tidsandan. Alla som har oroat sig över den konstiga utländska musiken på P3 kan nu vara lugna.

"P300" sänder en tydlig signal. Om det behövs kan även P3 agera i nationens intresse.

Analys:
Markus Larsson diskuterar P300-listan och dess innehåll. Han reflekterar över de svenska inslagen och hur listan speglar svensk musikscen. Han ifrågasätter vissa val och diskuterar om listan verkligen representerar de bästa låtarna genom tiderna. Larsson betonar vikten av att ha en mångfald av musikstilar och artister representerade på listor som denna för att främja kulturell mångfald och upptäckt av ny musik.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version