Norges Bank skjuter upp räntesänkningen till nästa år och chockar ekonomiprognoserna. Tidigare i år trodde ekonomerna på upp till fem räntesänkningar, men nu kan det bli upp till sex sänkningar fram till 2025.

I början av året förväntades det att 12 av 20 ekonomer skulle se det första räntesänkningen komma under augusti, september eller december i år, medan de åtta resterande förutspådde sänkningar redan i juni. Olav Chen från Storebrand var närmast med sin prognos om en sänkning i december, men nu tror han mer på nästa år.

Den svagare kronan, lägre inflation, långsammare räntenedgång globalt och en relativt stark ekonomi har förändrat situationen enligt ekonomerna. Norges Bank har också justerat sina ränteplaner och nu förutspås det 3 eller 4 sänkningar under 2025.

Sjeføkonom och förvaltare Bjørn Roger Wilhelmsen från Nordkinn Asset Management förklarar att det är omöjligt att förutse framtiden och att det är viktigt att vara beredd på oväntade händelser. Även andra experter som Jan Ludvig Andreassen och Amanda Sundström ger sina synpunkter på ränteläget framöver.

Slutligen, experter som Kjetil Martinsen, Frank Jullum och Stein Bruun pekar på den osäkra ekonomiska utvecklingen och betonar att det är svårt att göra långsiktiga prognoser. Marknaden och centralbankerna kan ofta ha olika syn på ränteläget, och det är viktigt att vara medveten om att förutsägelser kan ändras snabbt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version