När du ska släppa en bokbomb: Släpp den inte på dig själv

Det kunde vara frestande att säga att den nya boken “Partiet” av dagstidningsjournalisterna Steinar Suvatne och Jørgen Gilbrant är baserad på “sanning, lögn och dålig minne”, sloganen från Ap-serien “Makta” som gick förra vintern.

Det skulle vara en orättvis kritik. För när du citerar ordagrant från samtal med två parter där ingen av dem har varit källa i boken, eller konstaterar exakt vad döda personer tänkte i specifika situationer, är det rena påhittet. Du har inte pratat med dem som kunde ha antingen starka eller svaga minnen av vad som har hänt. Det närmar sig påhitt.

“Partiet” ser ut att bli årets skandalebok. Efter 70 intervjuer med anonyma personer inom och runt Ap har Suvante och Gilbrant levererat 320 sidor försök till karaktärsmord på Jonas Gahr Støre. Allt han själv gör är fel. När andra gör något fel är det partiledarens fel. När de gör något rätt är det trots Støre.

Dessutom är boken skämd av grabbstämning som luktar instängt. Fem gånger beskrivs sakerna kring Trond Giske som “damhistorier”, och metoo-ärendena dämpas kraftigt i denna bok. Och det är mer:

Analyserat och förklarat för dig: Denna artikel handlar om den nya kontroversiella boken “Partiet” och dess författare Steinar Suvatne och Jørgen Gilbrant. Boken verkar vara en skandalbok som försöker smutskasta Jonas Gahr Støre genom att intervjua anonyma personer inom och runt Arbeiderpartiet. Boken är kritiserad för att vara baserad på påhittade citat och för att ha en negativ bild av Støre. Dessutom beskrivs boken som präglad av en obehaglig grabbighet och nedtoning av metoo-ärenden. Det är viktigt att vara medveten om den kontrovers som boken har skapat och att vara kritisk till dess innehåll och påståenden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version