Ammoniumnitrat – Riskabelt lastfartyg på väg mot Östersjön och Litauen

Efter MSB:s samverkanskonferenser på fredagen har ett larm gått om ett lastfartyg på väg längs den norska kusten med kurs mot Östersjön och Litauen. Protokollet från mötet visar att fartyget har skador och att det finns en riskabel last ombord. Polisen uppger att säkerhetsavståndet till fartyget måste vara minst 500 meter på grund av den explosiva lasten.

MV Ruby, som har syrisk och ukrainsk besättning, ligger nu stilla utanför Norges kust och ska transportera 20 000 ton ammoniumnitrat till Baltikum. Danska myndigheter krävde lotsning genom Stora Bält på grund av den farliga lasten, men uppdraget avbeställdes. Nu väntar man på ett beslut från fartygets ägare om vad som ska göras.

Ammoniumnitrat är inte ett sprängämne i sig självt, men kan explodera under vissa omständigheter. Ämnet har använts i flera terrordåd runt om i världen, inklusive i Oslo 2011 och Stockholm 2010. Den enorma explosionen i Beiruts hamn 2020, som dödade över 200 personer, orsakades av ammoniumnitrat som hade förvarats osäkert i sex år.

Det är viktigt att vara medveten om riskerna med sådana farliga laster ombord på fartyg och att följa säkerhetsföreskrifterna noggrant för att undvika katastrofer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version