Grön energi steg på börsen fram till slutet av 2022 – Vad händer nu med solcellsaktierna?

Grön energi hade högkonjunktur på börsen fram till slutet av 2022. Med tanke på de höga energipriserna ökade efterfrågan på förnybar el kraftigt och den har blivit alltmer konkurrenskraftig under de senaste åren. Under 2023 utsattes dock aktierna i många bolag som specialiserat sig på förnybar energi för ett hårt säljtryck. Orsaken var bland annat minskade subventioner och stigande räntor, vilket innebar att nya gröna energiprojekt, som ofta finansieras med lån, inte längre var lönsamma. Särskilt hårt drabbades sol- och fotovoltaikaktier. Ska vi hålla oss borta från denna sektor eller finns det goda möjligheter för oss som investerare?

Vi har ögonen på följande aktier: Solar Edge, Enphase Energy, Canadian Solar, JinkoSolar och First Solar. Enligt vår uppfattning är detta de viktigaste bolagen inom solcellssektorn. I den här artikeln väljer vi ut tre aktier, nämligen First Solar, JinkoSolar och Canadian Solar. Du kan hitta detaljerade analyser av alla de aktier som nämns på vår YouTube-kanal.

Vilka solcellsaktier ska du köpa?
First Solar: marknadsledare bland tillverkare av solcellsmoduler

First Solar är den mest värdefulla solcellsmodultillverkaren med ett börsvärde på knappt 18 miljarder USD. Det Arizona-baserade företaget producerar tunnfilmssolmoduler som fungerar mer effektivt än kristallina kiselmoduler under varierande temperaturer. Denna teknik är av särskilt intresse för elleverantörer och solcellsparker. Utöver moduler erbjuder First Solar även kompletta solcellslösningar och tjänster, såsom genomförande och försäljning av storskaliga projekt till energileverantörer.

Trots den tuffa konkurrensen har bolaget en solid balansräkning. Låt oss ta en närmare titt på nyckeltalen:

För oss är First Solar spjutspetsen bland solaktierna, också för att diagrammet för denna aktie är det mest lovande. Det är vettigt att köpa denna aktie vid nästa betydande bakslag. Denna aktie finns redan i vår portfölj.

JinkoSolar: solcellskoncernen med den högsta omsättningen i världen

JinkoSolar, med säte i Shanghai, är världens ledande tillverkare av solceller med en årlig omsättning på mer än 16 miljarder USD. Företaget tillverkar moduler av kristallint kisel och marknadsför monteringssystem. Dotterbolaget JinkoPower driver egna solcellsparker. Under 2022 levererade JinkoSolar moduler med en total effekt på 46,6 GW, vilket motsvarar 19% av de globala nyinstallationerna. Tack vare sin vertikala integration gynnas JinkoSolar särskilt starkt av den höga efterfrågan.

Även om aktien förmodligen är den starkaste när det gäller balansräkningen är den fortfarande på en nedåtgående bana. Det kommer den förmodligen att fortsätta att göra. Botten har ännu inte nåtts. Du hittar mer information om detta på vår kanal på YouTube.

Canadian Solar: Nummer två bland världens största modultillverkare

Canadian Solar är en av de ledande modultillverkarna och ligger nästan på samma nivå som JinkoSolar när det gäller produktions- och leveransvolymer. Sedan starten 2001 har Canadian Solar levererat moduler med en total effekt på mer än 110 GW. Bolaget erbjuder även växelriktare, lösningar för lagring av el samt tjänster. Bolaget utvecklar och bygger även solcellsparker som man sedan säljer eller driver i egen regi. Orderböckerna är välfyllda, med 26 GW solcellsprojekt i pipeline och 55 GWh lagringsprojekt.

Även om aktien har fastnat i en sidledes rörelse i flera år kan stigande modulpriser få stor inverkan på vinsterna på lång sikt. Canadian Solar förblir därför ett intressant men spekulativt val för investerare som satsar på långsiktig utveckling. Just nu kan den bryta sig loss uppåt. Detta belyser vi i vår senaste video på vår kanal på YouTube tillsammans med Enphase Energy, First Solar, JinkoSolar och Solar Edge.

Solar ETF som ett alternativ
Om du inte vill investera i enskilda aktier kan du välja en sol-ETF. iShares Global Clean Energy ETF) erbjuder en bred investering i sektorn för förnybar energi. Förutom solenergi täcker ETF:en även andra områden som vind- och vattenenergi samt bränsleceller. De största positionerna inkluderar dock flera solenergibolag såsom First Solar, Enphase Energy, SolarEdge och SunRun. Denna ETF finns också i vår portfölj.

Vi har konsekvent levererat solida resultat för våra kunder i flera år, som ligger långt över genomsnittet. Du kan få gratis analyser från oss på vår kanal på YouTube, och tillgång till alla analyser och våra tjänster på vår hemsida genom att klicka på länken ovan bredvid min profilbild.

Ansvarsfriskrivning/riskvarning:
De artiklar som erbjuds här är endast avsedda för informationssyfte och utgör inte rekommendationer att köpa eller sälja. De ska inte heller, vare sig uttryckligen eller underförstått, uppfattas som en garanti för en viss kursutveckling för de finansiella instrument som omnämns eller som en uppmaning till handling. Förvärv av värdepapper är förenat med risker som kan leda till total förlust av det investerade kapitalet. Informationen ersätter inte investeringsrådgivning från sakkunnig person som är anpassad efter individuella behov. Inget ansvar eller garanti uttrycks eller underförstås för aktualiteten, riktigheten, lämpligheten och fullständigheten i den information som tillhandahålls eller för ekonomiska förluster. Det är uttryckligen inte fråga om finansiella analyser utan om journalistiska texter. Läsare som fattar investeringsbeslut eller ingår transaktioner på grundval av den information som tillhandahålls här gör det på egen risk. Författarna kan äga värdepapper i de företag/värdepapper/aktier som diskuteras vid tidpunkten för publiceringen och därför kan en intressekonflikt föreligga. Nyckeln till framgångsrik investering: Hur du kan maximera din avkastning på finansmarknaden

Som investerare är det viktigt att ha en strategi för att maximera din avkastning på finansmarknaden. Genom att göra kloka investeringsbeslut och hålla dig informerad om de senaste trenderna kan du öka dina chanser att lyckas. I denna artikel kommer vi att diskutera några tips och tricks för att hjälpa dig att nå dina investeringsmål.

En viktig del av framgångsrik investering är att diversifiera din portfölj. Genom att sprida dina investeringar över olika tillgångsklasser kan du minska risken och öka din potentiella avkastning. Det är också viktigt att regelbundet granska och justera din portfölj för att säkerställa att den är i linje med dina mål och risktolerans.

Att hålla sig informerad om de senaste trenderna och händelserna på finansmarknaden är också avgörande för framgång. Genom att läsa finansiella nyheter och analyser kan du få värdefull insikt som kan hjälpa dig att fatta kloka investeringsbeslut. Det är också viktigt att ha en djup förståelse för de olika tillgångsklasserna och hur de påverkas av olika faktorer.

Genom att följa dessa tips och tricks kan du öka dina chanser att nå dina investeringsmål och maximera din avkastning på finansmarknaden. Kom ihåg att investeringar innebär risker och att det är viktigt att göra din egen forskning och rådgöra med en finansiell rådgivare innan du fattar några investeringsbeslut.

Analys:

Den här artikeln fokuserar på vikten av att ha en strategi för framgångsrik investering på finansmarknaden. Genom att diversifiera din portfölj, hålla dig informerad om trender och händelser, samt ha en djup förståelse för olika tillgångsklasser, kan du öka dina chanser att nå dina investeringsmål och maximera din avkastning. Det är viktigt att komma ihåg att investeringar innebär risker och att det är klokt att göra noggrann forskning och rådgöra med en finansiell rådgivare innan du investerar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version