Internationellt schackförbund röstar nej till att bjuda in Ryssland och Belarus igen

Efter en lång och tidvis kaosartad debatt har länderna i internationella schackförbundet (Fide) röstat nej till att bjuda in Ryssland och Belarus i förbundet igen.

Länderna uteslöts i samband med Rysslands storskaliga invasion av Ukraina, men Kirgizistan hade inför den pågående kongressen i Ungern motionerat om att bjuda in länderna igen.

Sverige, de andra nordiska länderna, och flera av länderna i Europa var starkt emot förslaget.

– Innehållet har skapat oro då man inte kunde veta hur stora krafterna var att slopa eller mildra sanktionerna. Nu vet vi att de var små och från redan ”kända” länder, säger Håkan Jalling, ordförande i svenska schackförbundet, till TT.

Fide lanserade under sista dagen en typ av kompromiss där sanktionerna kvarstår, men där barn och funktionshindrade från Ryssland ska få delta i tävlingar. Det förslaget fick 66 röster, och vann därmed omröstningen. 21 länder röstade för att släppa in Ryssland och Belarus – däribland Iran, Indonesien och Kirgizistan.

Analys:
Internationella schackförbundets beslut att inte bjuda in Ryssland och Belarus igen visar på en tydlig avvisning av deras handlingar i Ukraina. Detta beslut kan ha långtgående konsekvenser för de involverade länderna och deras deltagande i framtida internationella schackevenemang. Det visar också på en stark enighet bland många europeiska länder och deras vilja att upprätthålla sanktioner mot dessa länder. Det är viktigt att följa utvecklingen inom schackvärlden för att förstå hur detta kan påverka både politiken och idrotten i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version