Boeing-aktien stiger på Wall Street efter nyheter om att strejken börjar tidigare i september. Boeing erbjuder en löneökning på 30 procent över fyra år för att avsluta den pågående strejken bland de anställda, enligt flygplanstillverkaren på sina hemsidor. Dessutom har den årliga bonusen återinförts och signeringsbonusen har fördubblats till 6 000 dollar per maskinarbetare vid ratificeringen av avtalet. Läs mer på E24+ om hur hamnstrejker kan skapa problem för fraktmarknaden.

Detta erbjudande beskrivs som “det bästa och sista” som kommer från företaget. Förhoppningsvis kommer det att adressera fackföreningens och medlemmarnas oro, och vi hoppas att de snart kommer att rösta om det, säger förhandlaren Mike Fitzsimmons till Seattle Times. Boeing-aktien är för närvarande upp 2,6 procent för dagen efter nyheten. Strejken är mycket oläglig för Boeing, som har förlorat 25 miljarder dollar, cirka 270 miljarder kronor, de senaste sex åren och nu har passerats av europeiska Airbus som världens största flygplanstillverkare.

Medlemmar i företagets största fackförening har sagt nej till ett tidigare erbjudande om en kollektivavtalsförhandling. De anställda erbjöds bland annat en löneökning på 25 procent under en fyraårsperiod och garantier om att nya flygplansmodeller ska byggas vid fabriker med organiserade anställda. Fackföreningarna hade rekommenderat att medlemmarna godkände avtalet. Strejken är den första bland Boeings anställda sedan 2008 och omfattar cirka 30 000 arbetare som producerar Boeings 737 Max och andra flygplan i Seattle- och Portland-området. Enligt CNBC har fackföreningsmedlemmar klagat över att löneökningen i det föreslagna avtalet inte täcker de ökade levnadskostnaderna i Seattle-området. Detta handlar om respekt, det handlar om vår historia och att kämpa för vår framtid, sa ledaren för fackföreningen International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) i området, Jon Holden, när han tillkännagav strejken.

Analys:
Boeings aktie stiger på Wall Street efter att företaget har erbjudit en löneökning och återinfört bonusar för att avsluta den pågående strejken. Strejken är den första sedan 2008 och påverkar cirka 30 000 arbetare i Seattle- och Portland-området. Fackföreningarna har klagat över att det tidigare erbjudna avtalet inte täcker de ökade levnadskostnaderna i området. Boeing har förlorat betydande summor pengar de senaste åren och riskerar att förlora sin position som världens största flygplanstillverkare till Airbus. Detta kan påverka företagets lönsamhet och marknadsandelar på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version