Ny behandlingsmetod för att bekämpa opioidkrisen i USA: Metadon kan tas med hem för att minska köer och öka tillgängligheten

En ny metod för att behandla opioidberoende har introducerats i USA, där patienter nu kommer att kunna ta med sig metadon hem istället för att behöva köa på kliniker. Denna regeländring förväntas ha stor inverkan på tillgängligheten och effektiviteten av behandlingen. Med start i oktober kommer många metadonkliniker runt om i landet att erbjuda patienter möjligheten att ta med sig sina doser hem, vilket tidigare var tillåtet under undantagsregler under pandemin. För de delstater som omfattas av denna regeländring kommer patienterna att kunna ta med sig läkemedlet hem i doser som räcker i 28 dagar.

Metadon, även om det är en form av opioid, kan lindra beroendesuget utan att ge en rusande känsla om det tas på rätt sätt. Studier har visat att metadon minskar risken för överdoser och spridning av hepatit C och HIV. Trots detta ges metadon endast på speciella metadonkliniker i USA, och vissa kliniker får mer statliga bidrag beroende på hur de administrerar behandlingen. Forskning visar att var patienten bor spelar en stor roll i tillgängligheten och kvaliteten på behandlingen.

Opioider, som inkluderar substanser som heroin, morfin och kodein, har använts under många år för sina smärtstillande egenskaper, men kan också vara beroendeframkallande och leda till allvarliga konsekvenser om de används felaktigt. Den nya metoden att tillåta metadonbehandling hemma kan vara ett steg i rätt riktning för att bekämpa opioidkrisen i USA och öka tillgängligheten för dem som behöver hjälp.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version