Investeringsexperten: Kalifornien stämmer Exxon för nedskräpning

Oljejätten Exxon stäms för nedskräpning. Bakom stämningen står amerikanska delstaten Kalifornien. Just nu pågår klimatveckan i New York där stämningsbeskedet kom från Kaliforniens justitieminister Rob Bonta, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Detta efter en nära två år lång utredning som Bonta menade visade att Exxon Mobil misstänks medvetet ha vilselett allmänheten om plaståtervinningens begränsningar.

Utredningen speglar Kaliforniens tidigare undersökningar där oljeindustrins misstänks ha ansträngt sig för att vilseleda allmänheten om klimatförändringar. Framför allt vill Bonta ha information om Exxons marknadsföring om den avancerade återvinningsteknik, där plast som är svår att återvinna går igenom en process som kallas pyrolysis för att förvandla plasten till bränsle.

Bonta sa att teknikens långsamma framsteg är ett tecken på Exxons pågående bluff. – Dagens stämningsansökan visar den hittills mest fullständiga bild av ExxonMobils decennielånga bedrägeri och vi ber domstolen att hålla ExxonMobil fullt ansvarig för att aktivt ha skapat och förvärrat plastföroreningskrisen genom sin bluffkampanj, säger justitieministern i ett pressuttalande.

Bonta säger att han vill sätta stopp för Exxons ”vilseledande metoder” och försöker nu säkra en saneringsfond och civilrättsliga påföljder för den skada som plastföroreningarna orsakat i Kalifornien.

Kaliforniens stämning kommer inom den sista omgången av globala förhandlingar om ett nytt plastavtal (Plastics INC-5) som äger rum i Busan, Sydkorea, 24 november 2024. Länderna är oeniga om avtalet ska kräva ett tak för plastproduktion eller inte – något som Exxon och den globala petrokemiska industrin motsätter sig. USA är ett av länderna som stödjer ett avtal som minskar den globala plastproduktionen.

Analys: Kaliforniens stämning mot Exxon visar på en ökad medvetenhet och ansvarstagande när det gäller miljöfrågor och företagsansvar. Detta kan påverka investeringar i olje- och plastindustrin, samtidigt som det kan öka pressen på företag att agera mer hållbart och transparent. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om sådana stämningar och deras potentiella konsekvenser för sina portföljer och långsiktiga investeringsbeslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version