USA-börsen stiger nå efter förra veckans räntehöjning. September är en historiskt ojämn månad på världens börser.

Det är viktigt att hålla ett öga på de ledande indexen runt 17:15 norsk tid:

– Tek-tunga Nasdaq stiger med 0,10 procent
– Den breda S&P 500-indexen är upp 0,18 procent
– Industriindexet Dow Jones stiger med 0,03 procent

Tek-aktien Intel fortsätter att stiga med 1,5 procent efter rykten om ett eventuellt uppköp av företaget. Enligt Wall Street Journal har Qualcomm kontaktat Intel angående ett möjligt uppköp, men inga bekräftelser har ännu kommit från företagen. Apollo Global Management har också erbjudit sig att lägga ett bud på flera miljarder dollar.

Intel har varit en ledande tillverkare av minnesbrikker sedan 1970-talet och har dominerat marknaden för processorer till persondatorer sedan 1980-talet. Företaget har nyligen varnat för stora jobbkutt och behov av kostnadsminskningar. Marknadsvärdet är på 95 miljarder dollar.

Den senaste veckan var en bra vecka på Wall Street efter att Federal Reserve beslutade att sänka räntan med 0,50 procentenheter. Centralbanken hänvisade till en fortsatt solid tillväxt i den ekonomiska aktiviteten och en mer kontrollerad inflation som skäl för sänkningen.

Denna vecka kommer det viktiga amerikanska nyckeltal som investerare bör hålla koll på. Inflationsdata är särskilt intressant, och enligt Bloomberg förväntas PCE-inflationsindexet ha dämpats i augusti. Detta index är centralbankens föredragna mått på prisutvecklingen.

Ekonomerna förväntar sig att inflationen var 2,3 procent i augusti jämfört med samma månad förra året, ned från 2,5 procent i juli. Kärninflationen, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, förväntas dock öka till 2,7 procent från 2,6 procent.

Det är viktigt att följa dessa ekonomiska trender och nyckeltal för att kunna fatta välgrundade beslut om ens investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version