Det kinesiska centralbanken tar flera åtgärder för att stimulera till mer aktivitet i ekonomin. Effekterna syns tydligt på världens aktiemarknader.

Bland åtgärderna finns en sänkning med 0,5 procentenheter i bankernas reservkrav, vilket innebär att det blir möjligt att låna ut mer. Dessutom säger de att centralbanken kommer att sänka en av nyckelräntorna, 7-dagars-reporäntan, med 0,2 procentenheter, enligt Financial Times.

Det har också vidtagits riktade åtgärder mot fastighetssektorn. Analytikern på Sparebank1 Markets, Ole-Petter Sjøvold, kopplar särskilt denna åtgärd till uppgången för Norsk Hydro och Elkem på Oslo Börs.

Byggsektorn i Kina är extremt viktig för Hydro och Elkem. Kina står för cirka 60 procent av den globala efterfrågan på aluminium, varav byggsektorn vanligtvis står för cirka 20-25 procent.

Hydro är för övrigt upp 4,24 på Oslo Börs på tisdag förmiddag, medan Elkem stiger med 4,68 procent.

Den kinesiska centralbanken offentliggjorde en gigantisk stimulansepaket som har resulterat i kraftig uppgång på aktiemarknaderna globalt. Detta kan påverka olika sektorer och företag, särskilt de med hög exponering mot Kina såsom gruvföretag, lyxvaruproducenter och biltillverkare.

Analysera och bryt ner: Den kinesiska centralbankens åtgärder för att stimulera ekonomin har lett till kraftiga ökningar på aktiemarknaderna världen över. Genom att sänka bankernas reservkrav och nyckelräntan har centralbanken skapat en positiv effekt på olika sektorer, inklusive lyxvaror, teknik och råvaror. Detta kan resultera i ökad tillväxt och konsumtion, vilket i sin tur kan gynna investerare och konsumenter genom ökade aktievinster och potentiella affärsmöjligheter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version