Etikkrådet skärper sina bedömningar av företag som är kopplade till brott mot folkrätten. Finansministern vill inte kommentera ärendet.

Bildtext: SKA, SKA INTE? Det är svårt att säga om finansminister Trygve Slagsvold Vedum kommer att låta Oljefondets Etikkråd tolka de etiska riktlinjerna snävare. Foto: Heiko Junge / NTB

Publicerad: Nyligen

Oljefondets etiska vakthund anser att fondet kan utesluta fler företag som är kopplade till brott mot folkrätten. Det framgår av Etikkrådets brev till Finansdepartementet, daterat 30 augusti. De förespråkar en strängare etisk bedömning av företagen som Oljefondet har investerat i.

Bakgrunden till Etikkrådets begäran är mycket allvarlig. I somras kom den internationella domstolen (ICJ) fram till att Israels ockupation av palestinska områden strider mot folkrätten. Domstolen säger att alla – både individer, företag och stater – har skyldighet att inte bidra till ockupationen. Samtidigt är Oljefondet djupt investerat i israeliska företag som FN anser bidrar till ockupationen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ville inte kommentera dessa investeringar. Finansministern vill nu inte heller svara på frågor relaterade till Etikkrådets brev.

Oljefondets etiska riktlinjer fastställs av Finansdepartementet, medan det är Norges Banks styrelse som fattar eventuella beslut om att utesluta företag från fondet.

En tydlig signal från Etikkrådet. Jag förväntar mig att Oljefondet tar detta på allvar och ser till att dra sig ur dessa företag så snart som möjligt, säger stortingsrepresentant för SV, Kari Elisabeth Kaski.

Analys:
Artikeln handlar om Etikkrådets skärpta bedömningar av företag kopplade till folkrättsbrott och dess påverkan på Oljefondets investeringar. Den betonar vikten av att följa etiska riktlinjer och tar upp politiska reaktioner på situationen. Finansministerns ovilja att kommentera ärendet och krav på handling från olika politiska partier ger en tydlig bild av den kontroversiella situationen och dess potentiella konsekvenser för fondets investeringar och Norges internationella rykte.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version