Investeringar och finansiella marknader: Hur påverkar ljudmiljön din upplevelse?

Bildkälla: [länk till bilden]

Jag är normalt hörande och har förmåga att själv associera till bilder. Det är en egen upplevelse som är unik. Alltsedan ljudmattor och högmusik smugit sig in i vart och vartannat program har min nyfikenhet och önskan om att själv få sätta mina upplevelser i centrum minskat. Jag blir styrd och störd av ljud och musik som lägger sig i vägen. En dokumentär har plötsligt musik som hör hemma i spänningsfilmer. Va? Det är som om ljud och musik ska göra programmet effektfullt och intressant, vilket vi ska vänja oss vid. Det tränger sig före min sfär av integritet och styr var, när och hur min upplevelse ska gestaltas.

Jag vill ju höra vad som sägs, och förstå budskapet själv. Och jag vill framför allt äga min inre upplevelse själv. Ska normen vara för att se på tv, att jag som licensbetalande ska behöva knappa in förstärkt tal eller knappa bort bakgrundsljud i appen SVT Play? Gör om och tvärtom SVT! Ge tillbaka det som förut var hörbart och tydligt och sluta med onödig musik och förstärkta ljudmattor. Det gnager av mitt intresse för tv-tittande. Dessa effekter ska vara för den som vill ha det. Gör det därför möjligt att med en vanlig fjärrkontroll välja bort bakgrundsljudet, utan att man ska behöva gå in i SVT Play-appen.

Mer om insändare: Så skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare

Insändare. 11 september 2024

Analys: Den påverkan ljudmiljön har på vår upplevelse kan vara betydande, särskilt när det gäller att förstå budskap och äga vår inre upplevelse. Genom att minska onödig musik och förstärkta ljudmattor kan vi återta kontrollen över vår tv-tittarupplevelse. Det är viktigt att mediabolag tar hänsyn till tittarnas önskemål och behov för att skapa en mer givande och fokuserad visuell upplevelse.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version