Ola Jacobsson: En erfaren bonde som balanserar risker och investeringar

Ola Jacobsson, den tolfte generationen att driva den gamla släktgården utanför Söderköping i Östergötland, har en imponerande portfölj av grödor och investeringar. Med vete, havre, raps, ärtor och pumpor på sin jordbruksmark genererar han nästan hela gården omsättning. Men det är inte utan utmaningar – torka, översvämningar och stigande produktionskostnader har testat hans förmåga att hantera risker.

Med nära 35 miljoner kronor i lån, varav de flesta har rörlig ränta, har Ola investerat i maskiner, bevattningssystem och ytterligare mark för att öka sin produktion. Men stigande räntor har varit en huvudvärk för honom, och beslutet att binda en del av lånen visar på hans försiktighet inför framtiden.

Med Riksbankens senaste beslut att sänka styrräntan, ser Ola fram emot lägre räntekostnader. Trots detta planerar han att spara pengarna för framtida underhåll på gården, snarare än att öka sina investeringar. För Ola handlar det om att balansera risker och säkra gården för nästa generation.

Fakta: Pumpaodling i Sverige 2023
– 5 544 ton pumpor skördades i Sverige år 2023, av 126 lantbruksföretag.
– 85 procent av skörden odlades i Skåne.

Med en passion för odling och en önskan att utveckla gården för framtiden, visar Ola Jacobsson att hållbara investeringar och riskhantering är nyckeln till framgång inom jordbrukssektorn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version