I tider av ekstrem torka kan norskt glaciärvatten dyka upp i kranarna hos miljontals britter, om Southern Water får sin vilja igenom. Det privata vattenverket Southern Water är ett av Storbritanniens största och ansvarar för vatten och avlopp i East och West Sussex, Kent, Hampshire och Isle of Wight i Storbritannien. Nu arbetar de med att säkra sig mot eventuella perioder av extrem torka – och diskuterar import av stora mängder norskt vatten, enligt The Financial Times.

Samtalen involverar det brittiska företaget Extreme Drought Resilience Service. De uppger för The Financial Times att de återigen är i dialog med flera norska vattenleverantörer. En av dem är Fresh Water Norway, bekräftar VD Halvor Kasland. De levererar dock inte s.k. “bulkwater”, eller vatten från norska glaciärer. Företaget levererar dricksvatten i kartong.

Förslaget från företaget innebär att smältvatten från norska glaciärer transporteras med fartyg till Storbritannien. Enligt Sky News innebär förslaget att 45 miljoner liter vatten per dag fraktas till Storbritannien. Det blir snabbt dyrt, eftersom lasten är tung och måste testas för rätt kemisk balans för att inte skada infrastrukturen.

Southern Water uppger för Financial Times att Hampshire skulle sakna 166 miljoner liter vatten dagligen vid torka. Områdena som företaget levererar vatten till förlitar sig främst på grundvatten och kalkflöden. Enligt den brittiska tidningen var delar av England farligt nära att gå torrt redan 2022, ett av de torraste åren i landets historia. Orsakerna till sårbarheten för att gå torrt är bland annat bristande underhåll och att det inte har byggts nya vattenreservoarer på länge.

Tim McMahon på Southern Water säger till Financial Times att import av vattentankar från Norge skulle vara en “sista utväg” enligt deras beredskapsplaner. Även om det stämmer att vi samarbetar med myndigheterna för att överväga alla möjligheter fram till mitten av 2030-talet, säger McMahon.

Analys:

Artikeln handlar om Southern Waters planer på att importera norskt vatten till Storbritannien på grund av risk för extrem torka. Genom att samarbeta med norska vattenleverantörer, inklusive Fresh Water Norway, hoppas de säkra tillgången på vatten för områden som Hampshire. Detta är ett svar på tidigare torka i England och brist på vattenresurser. Genom att importera vatten från Norge, även om det är en dyr metod, kan Southern Water möta efterfrågan och säkerställa tillgången till vatten för sina kunder.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version