Det børsnoterade investeringssällskapet har sedan förnybarinvesteringen avvisades använts för huvudägare Øystein Stray Spetalens privata aktieaffärer.

Spetalen är en aktiv investerare på Oslo Börs. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publicerat: För mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterat just nu

Spetalen-företaget Tycoon Industrier har köpt 2,5 miljoner aktier i Saga Pure till en kurs på 1,274 kronor per aktie, enligt ett börsmeddelande på fredagen. Totalt uppgår köpet till cirka 3,2 miljoner kronor.

Tycoon Industrier äger efter köpet drygt 45 miljoner aktier i Saga Pure. Spetalen äger också drygt 173 miljoner privat. Tidigare i september lastade han också upp med aktier genom det förstnämnda.

Fakta om Saga Pure

Oslo Börs-noterat investeringssällskap startat av miljardären och största aktieägaren, Øystein Stray Spetalen.

Sällskapet hette tidigare Saga Tankers, men ändrade strategi under pandemin för att investera i förnybarföretag i takt med en grön börsboom. Blev under perioden en populär aktie bland småsparare.

Köpte in sig i ett antal börsnoterade och icke-börsnoterade förnybarföretag, men är nu ute ur alla de börsnoterade – flera med stark vinst innan de gröna börsinvesteringarna rasade.

I december 2022 utvidgades investeringsmandatet för att innefatta investeringar i företag i trubbel, efter först att ha försökt starta upp ett eget företag för detta. Espen Lundaas kom in som chef efter den avgående förnybarförespråkaren Björn Simonsen.

Sedan dess har det inte rapporterats om investeringar i några sådana företag, men samtidigt har Saga Pure aktivt handlat mindre positioner i olika kända Oslo Börs-företag som Lerøy, Equinor, DNB och Höegh Autoliners.

Nästan två år har gått sedan Saga Pures investeringsmandat utvidgades från gröna investeringar till också “distressed assets”.

Alla gröna investeringar på Oslo Börs har kastats bort. Hittills har det inte annonserats några satsningar på företag i trubbel.

Sällskapet har inte avslöjat mer än att det “fortsätter att implementera det utvidgade mandatet med fokus på kapitaldisciplin och selektiva investeringar”. Det har dock handlat aktivt i kända Oslo Börs-företag som Lerøy Seafood, Equinor, DNB, Höegh Autoliners och Vistin Pharma.

Aktieägare har tidigare kritiserat situationen och kallat den en “tålmodighetsprövning”.

– Det jag gör nu är att investera defensivt för att få en viss avkastning för att täcka löpande kostnader och skydda aktieägarnas värden, sa Spetalen till E24 förra året.

Analys:

I denna artikel följer vi investeringsföretaget Saga Pure och dess ägare Øystein Stray Spetalen. Vi ser hur företaget har förändrat sin strategi från gröna investeringar till att även inkludera investeringar i företag i trubbel. Trots viss kritik från aktieägare fortsätter företaget att aktivt handla på Oslo Börs. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om sådana förändringar och hur de kan påverka deras investeringar och ekonomi på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version