EU-förslag om vargens skyddsstatus kan få konsekvenser för vargpopulationer i hela Europa

Idag är vargen “strikt skyddad” inom EU enligt Bernkonventionen från 1979. Men nu föreslår en majoritet av EU-länderna att skyddsstatusen för vargarna ska sänkas till “skyddad”. Detta kan leda till förändringar i regler kring jakt och skydd av vargar i hela Europa.

Enligt förslaget måste varje land där vargen lever se till att beståndet har en gynnsam bevarandestatus, oavsett om arten är “strikt skyddad” eller bara “skyddad”. En sänkt skyddsstatus kan underlätta administration kring jakt och skyddsjakt, samt minska risken för överträdelseärenden mot Sverige.

Motiveringen bakom att sänka skyddsstatusen är att vargpopulationerna har återhämtat sig väl och att antalet attacker på tamboskap har ökat. Förebyggande åtgärder som rovdjursstängsel och hundvakt uppmanas istället för jakt. Vargar spelar en viktig roll i naturen genom att reglera populationer av klövvilt och vildsvin.

Det är viktigt att följa utvecklingen kring vargens skyddsstatus och hur det kan påverka vargpopulationer och samhällen i hela Europa. Genom att förstå konsekvenserna av dessa förändringar kan vi bättre hantera och balansera behoven av både naturskydd och jordbruk.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version