Norges regering överväger att bygga gränsmur mot Ryssland

Norges regering överväger att bygga ett högt stängsel längs gränsen till Ryssland, rapporterar NRK.

– Det är en åtgärd som kan bli aktuell, på hela eller delar av gränsen, säger justitieminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Justitieministern har inspirerats av det 20 mil långa stängsel som Finland sätter upp längs delar av dess 134 mil långa gräns i öster.

– Gränsstängsel är väldigt intressant, inte bara för att det kan fungera avskräckande, utan också för att det innehåller sensorer och teknik som gör att man kan upptäcka om människor rör sig nära gränsen, säger Enger Mehl till NRK.

Gränsen mellan Norge och Ryssland är närmare 20 mil.

Finland har motiverat stärkt gränsövervakning och stängda övergångar som ett nödvändigt försvar mot rysk hybridkrigföring, efter att mängder av migranter dykt upp mitt i vintern – människor som bedöms ha blivit aktivt slussade dit från ryskt håll.

Analys:
Norges överväganden om att bygga en gränsmur mot Ryssland visar på en ökad oro kring gränssäkerhet och invandring. Liknande åtgärder i Finland motiveras av hotet om rysk hybridkrigföring. Denna utveckling kan påverka både internationella relationer och ekonomiska förutsättningar för länderna involverade. Det är viktigt för investerare och allmänheten att vara medvetna om dessa politiska beslut och deras potentiella konsekvenser för att kunna fatta informerade beslut kring sina ekonomiska placeringar och framtida planer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version