Norges största kapitalförvaltare överväger att flytta ut fonder från Norge

Fondsbransjen har länge varnat för norska konkurrenshinder. Nu överväger även landets största kapitalförvaltare att flytta ut.

Storebrand Asset Management-chef Jan Erik Saugestad överväger nu olika alternativ utanför Norge för sina räntefonder. Foto: Kristian S. Moen

Publicerad: Mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad för mindre än 50 minuter sedan

Skillnader i ramvillkoren mellan Norge och EU-länder gör att norska kapitalförvaltare överväger att flytta ut fonder som är registrerade i Norge.

Det bekräftar även Storebrand Asset Management, landets största fondförvaltare med 1200 miljarder framtida pensionskronor under förvaltning, som även äger Skagenfondene.

– Med konkurrenshindret vi upplever kring räntefonder registrerade i Norge, överväger vi nu olika alternativ utanför landets gränser, säger Jan Erik Saugestad, koncernchef kapitalförvaltning på Storebrand, till E24.

Han tillägger att Storebrand för närvarande har produkter etablerade i fyra olika länder/domiciler i Europa, baserat på kundefterfrågan och behov.

Flaggar ut

E24 skrev på söndagen att kapitalförvaltningsbolaget Alfred Berg överväger att flytta alla sina aktie- och räntefonder till Sverige. Processen med att flytta över räntefonderna är redan igång.

Branschtopp Bernt S. Zakariassen på Verdipapirfondenes forening har länge varnat myndigheterna för att norska fonder kommer att flaggas ut, med förlust av arbetstillfällen, kapital och kompetens som följd.

– Andra företag har signalerat att de kommer att göra samma sak om inte ramvillkoren för branschen förbättras, säger Zakariassen till E24.

Det handlar både om trög norsk implementering av EU-regler, olik handhavande och tolkning av EU-regler, samt norsk fondlagstiftning och skatteregler.

Kritiken har inte heller undgått Storebrand.

– Storebrand Asset Management är medveten om dialogen mellan VFF och Finansdepartementet, och en samlad bransch stödjer VFFs budskap. Vi observerar konkurrensläget du beskriver och är inte förvånade över utvecklingen, säger Saugestad.

Irreversibel process

Han stöds av VD Magny Øvrebø på Holbergfondene.

– Vi är beroende av att konkurrera på lika villkor, och när fler och fler företag tittar på lösningar utanför Norge, måste även Holberg överväga alternativ, säger Øvrebø till E24.

Hon tillägger att Holbergfondene helst vill ha norsk jurisdiktion, och att den är likvärdig med regelverken i andra EU-länder, men att utvecklingen har gått åt fel håll.

– Tyvärr är utflyttning en irreversibel process. När företag gör ett omfattande arbete för att flagga ut, kommer de inte att komma tillbaka. Holberg tycker att detta är en tråkig utveckling och undrar varför detta inte bekymrar politikerna, säger Øvrebø.

Dela bekymret

KLP har inga konkreta planer på att etablera fonder i Sverige eller andra europeiska länder, men följer situationen noggrant, meddelar Ann-Elisabeth Tunli Moe, avdelningschef på KLP Kapitalförvaltning, till E24.

– KLP delar absolut bekymret med VFF. Vi ser det som olämpligt att ramvillkoren har blivit självständiga argument i kampen om kundmedel, antingen dessa ramvillkor gäller beskattning av räntefonder eller flexibilitet när det gäller prissättning av förvaltning av större kundmedel, säger Moe.

Hon tillägger att KLP inte vill överdriva nackdelarna för en förvaltare av deras storlek än så länge.

– Vidare är vi osäkra på hur stora besparingar det faktiskt är för kunder att välja att flytta medel från norska fonder till fonder etablerade utomlands, säger Moe.

DNB Asset Management vill inte kommentera saken, men bekräftar för E24 att man har producerat fonder i Norge och Luxemburg under lång tid för respektive den norska marknaden och för en bredare europeisk målgrupp.

Lågt intresse

Vid utgången av augusti hade norska kapitalförvaltare 2323 miljarder kronor under förvaltning, enligt VFF.

Zakariassen upplever att branschen talar för döva öron med sina bekymmer över att norska fonder flaggas ut, och att arbetstillfällen och kompetens flyttas till andra länder.

– Det är mycket lågt politiskt intresse för branschen, och det hade säkert varit lättare om vi var inom sjöfarten, jordbruk eller annat. Men det gör det inte mindre viktigt.

– Hur ska ni nå fram?

– Vi måste i alla fall försöka väcka det politiska intresset i en tid då norrmännen i allt högre grad ska ta ansvar för sin egen pension och sparande, säger Zakariassen.

Inviterar

Finansdepartementet påpekar för E24 att värdepappersmarknaden och fondbranschen är områden där regelutvecklingen har varit mycket stor de senaste åren.

– Vi vill underlätta för en effektiv och lönsam norsk värdepappersfondsnäring, som kan skapa värden för norska fondsparare och bidra till en stark och lönsam finansnäring i hela landet, säger statssekreterare Geir Indrefjord på Finansdepartementet till E24 under helgen.

Han tillägger att Finansdepartementet för närvarande arbetar med flera omfattande regelverk på området.

– Vi är regelbundet i dialog med VFF, men bilden VFF nu beskriver genom E24, vill vi höra mer om. Vi har därför bjudit in VFF till ett möte om saken nästa vecka för att höra mer om detta, säger statssekreteraren.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version