Thomas Nielsen, världens främsta investeringschef, föredrar inte kapitalmarknadsdagar. Han anser att företagen borde fokusera på att öka värdena och annars hålla tyst.

Foto: Siv Dolmen

Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan

– Jag tycker faktiskt att det är en hemsk vana. Man bör ha så lite kontakt med investerare som möjligt, och istället meddela när det händer något, så att alla får informationen samtidigt, säger Thomas Nielsen.

Han förvaltar fonderna First Veritas och First Nordic Real Estate, och har tagit sig några minuters paus från semestern i Spanien för att kasta in en brännboll. Han är nämligen trött på börsnoterade företag som håller kapitalmarknadsdagar.

Det finska hissföretaget Kone höll en kapitalmarknadsdag i fredags där de träffar investerare, pratar om strategi och försöker att dra in kapital.

– Vill ha bra kvartalsrapporter

Detta anser Nielsen är slöseri med tid.

– Jag tycker kapitalmarknadsdagar är slöseri med tid för företag. Den tiden borde de istället använda för aktiviteter som skapar långsiktiga aktieägarvärden.

– Men är inte detta en bra möjlighet för företaget att berätta om strategi och ge en uppdatering om var man står?

– Jag vill hellre ha bra information på hemsidorna hela tiden, och jag vill ha bra kvartalsrapporter fyra gånger om året. Inte spendera så mycket tid på att prata med investerare.

– Ökar risken för att marknaden inte har tillgång till samma information?

– Företag bör ha bra grundliga kvartalsrapporter där de delar all information, sedan bör de hålla tyst i tre månader tills de gör samma sak igen. Om det kommer ny information under tiden ska den meddelas till marknaden så att alla får informationen samtidigt. Det är också bra att ha detaljerade beskrivningar av företagets verksamhet i årsredovisningen och på hemsidan, säger han.

– Mycket användbart

Förvaltaren Leif Eriksröd på Alfred Berg deltar i kapitalmarknadsdagar, både via webcast och fysiskt.

Han är positiv till praxisen.

– Den är mycket användbar eftersom man kan lyfta blicken lite från själva kvartalsrapporten. Här handlar det oftast om det senaste kvartalet och vad som har gått bra och dåligt, men under en kapitalmarknadsdag är det vanligtvis en halv dag där du kan lära dig om företaget på djupet. Man får en helt annan kunskap.

Eriksröd säger dock att han anser att “det inte är bra” om det ges egen, slutna information endast till exempel utvalda analytiker.

– Om företag till exempel säger saker mellan raderna till dem, så är det inte bra. Till exempel påminna dem om vad de har sagt tidigare, där alla andra har glömt det, så kan det uppfattas som fördelning av information. Men det blir något helt annat än själva kapitalmarknadsdagen.

– Plejer att vara ganska grundlig

Förvaltaren Philippe Sissener på Sissener-systemet anser att kapitalmarknadsdagar “är bra för att sätta sig in i företag man inte har tittat på tidigare eller för att få en uppdatering om ett företag man inte har tittat på på ett tag”.

– Kapitalmarknadsdagarna plejer att vara ganska grundliga, men samtidigt måste man komma ihåg att företagen ofta försöker framhäva optimism och positivitet kring det de själva sysslar med, säger Sissener.

Han anser att alla investerare bör ha kontakt med företagen de investerar i.

– Om detta görs genom skriftliga rapporter eller fysiska möten måste vara upp till var och ens preferens. Vi gillar att träffa representanter för företagen, allt från folk på golvet till styrelseordförande, för att få en uppfattning om vi ska investera, fortsätta vara investerade eller undvika.

Analys:

I denna artikel diskuteras synen på kapitalmarknadsdagar från olika perspektiv. Thomas Nielsen föredrar att företagen fokuserar på långsiktiga värden istället för att spendera tid på investerarmöten. Han anser att kvartalsrapporter och öppen information är viktigare för marknaden. Å andra sidan finns det förvaltare som ser nytta i kapitalmarknadsdagar för att få en djupare förståelse för företagen de investerar i. Diskussionen kring jämn fördelning av information och betydelsen av transparens och öppenhet i finansmarknaden är central i denna debatt. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om olika synsätt och praxis inom finansvärlden för att fatta informerade beslut kring sina investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version