Investeringsexperten Thomas Nielsen i First-fondene kritiserar kapitalmarknadsdagar. Han anser att företagen borde fokusera på att öka värdena och annars hålla tyst. Nielsen investerar främst i fastighetsrelaterade aktier.

– Jag tycker egentligen att det är en fruktansvärd vana. Man bör ha så lite kontakt med investerare som möjligt, och istället meddela när något händer, så att alla får informationen samtidigt, säger Thomas Nielsen.

Han förvaltar fonderna First Veritas och First Nordic Real Estate, och har tagit en kort paus från sin semester i Spanien för att skapa debatt. Han är nämligen trött på bolag som arrangerar kapitalmarknadsdagar.

Det finska hissföretaget Kone höll en kapitalmarknadsdag på fredagen där de träffade investerare, pratade om strategi och försökte dra in kapital.

Nielsen anser att detta är bortkastad tid.

– Jag tycker att kapitalmarknadsdagar är bortkastad tid för företag. Den tiden borde de istället använda för aktiviteter som skapar långsiktiga aktieägarvärden.

– Men är inte detta en bra möjlighet för företaget att berätta om strategi och ge en uppdatering om var man står?

– Jag vill hellre ha bra information på företagens webbplatser när som helst, och jag vill ha bra kvartalsrapporter fyra gånger om året. Inte spendera så mycket tid på att prata med investerare.

– Ökar inte risken för att förlora den personliga relationen till vissa investerare?

– Är det nödvändigt? Företag borde använda tiden på att ta marknadsandelar, öka lönsamheten och andra saker som kan bidra till att öka den fria kassaflödet per aktie så mycket som möjligt över tid.

På en kapitalmarknadsdag brukar företagsledningen presentera strategiska inriktningar, utdelningspolicy och framtida ekonomiska mål. Som investerare kan man ställa frågor.

Nielsen anser att detta kan försvaga värdepappersmarknaden eftersom investerare kan ha olika tillgång till information.

– Kapitalmarknadsdagar, möten och samtal med analytiker eller investerare är en plats för snedvridning av information, med avsikt eller inte. Detta är inte bara fel, utan också olagligt.

– Ökar detta risken för att marknaden inte har tillgång till samma information?

– Företag borde ha bra och noggranna kvartalsrapporter där de delar all information, och sedan hålla tyst i tre månader tills de gör samma sak igen. Om det kommer ny information under tiden bör den meddelas till marknaden så att alla får samma information samtidigt. Det är också bra att ha detaljerade beskrivningar av företagets verksamhet i årsredovisningen och på webbplatsen, säger han.

Investeringsförvaltaren Leif Eriksrød på Alfred Berg deltar på kapitalmarknadsdagar, både på webcast och fysiskt. Han ser positivt på praxisen.

– Den är mycket användbar för att kunna se lite längre än själva kvartalsrapporten. Under en kapitalmarknadsdag kan man få en helt annan kunskap om företaget.

Eriksrød anser dock att det inte är bra om det ges egen, stängd information endast till utvalda analytiker.

– Om företag till exempel säger saker mellan raderna till dem, så är det inte bra. Det kan uppfattas som snedvridning av information. Men det är något helt annat än själva kapitalmarknadsdagen.

Investeringsförvaltaren Philippe Sissener på Sissener-systemet anser att kapitalmarknadsdagar är bra för att lära känna företag man inte har tittat på tidigare eller för att få en uppdatering om ett företag man inte har tittat på på ett tag.

– Kapitalmarknadsdagar brukar vara ganska grundliga, men samtidigt måste man komma ihåg att företagen ofta försöker framhålla optimism och positivitet kring det de gör själva. Sissener anser att alla investerare bör ha kontakt med de företag de investerar i.

– Om detta sker genom skriftliga rapporter eller fysiska möten måste vara upp till varje persons preferens. Vi gillar att träffa representanter för företagen, allt från personalen på golvet till ordföranden, för att få en uppfattning om vi ska investera, fortsätta att investera eller hålla oss borta.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version