Norges Bank behåller kronförsäljningen oförändrad på 400 miljoner kronor per dag i oktober, enligt ett meddelande från centralbanken. Det är i linje med ekonomernas förväntningar.

Förra året låg kronförsäljningen på 1,2 miljarder per dag vid samma tidpunkt.

Kronförsäljningen (växlingen) sker för att överföra valuta till Oljefondet, som investerar utomlands. Det ska inte förväxlas med valutaintervention, vilket innebär att centralbanken säljer eller köper kronor för att påverka kronkursen.

Kronan försvagas något mot euron efter nyheten, annars är det små rörelser i kronkursen.

Balanseras

Kronförsäljningen balanseras främst över tid av oljebolagens kronköp för att betala skatt. Nyheter om försäljningen kan dock påverka kronkursen, både på grund av storleken och eftersom växlingarna inte nödvändigtvis sker samtidigt.

Norges Bank köpte under flera år kronor för statens räkning, så att oljeintäkter i utländsk valuta kunde användas i statsbudgeten. Men från april 2022 vände situationen, då kronflödena översteg beloppet som skulle in i statsbudgeten.

Betydande kronbelopp från oljebolagens skattebetalningar säljs varje dag. Norges Bank har vanligtvis försökt jämna ut krontransaktionerna över året, för att undvika onödig oro och stora förändringar på valutamarknaden.

Analys:

Denna artikel handlar om Norges Banks beslut att behålla kronförsäljningen oförändrad på 400 miljoner kronor per dag i oktober. Det är en viktig åtgärd för att överföra valuta till Oljefondet och har en viss påverkan på kronkursen. Även om det kan verka som en teknikalitet för gemene man, påverkar dessa åtgärder faktiskt landets ekonomi och valutamarknaden. Det är viktigt att förstå hur centralbankens beslut kan påverka ens egna ekonomi och investeringar på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version