De amerikanska börsarna ser ut att avsluta kvartal med ökning, med Nio-aktien bland de som stiger kraftigt.

Publicerad: Idag 15:30, Uppdaterad mindre än 20 minuter sedan

Det ser ut så här för de tre ledande indexen runt kl. 19:30:
– S&P 500-indexet är ned 0,1 procent
– Dow Jones-indexet är ned 0,3 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ned 0,1 procent

Måndag är sista handelsdagen i september och avslutningen på tredje kvartalet. Alla tre indexen förväntas ha stigit i september. Enligt CNBC är detta historiskt sett den svagaste månaden för amerikanska börser.

Tidigare i månaden höjde den amerikanska centralbanken stämningen genom att leverera en dubbel räntesänkning. Oktober har dock ofta varit en månad med börsfluktuationer i USA, och flera stora börsfall har inträffat vid denna tid på hösten. Ändå ser investerare positivt på den närmaste framtiden, enligt CNBC.

Nio-aktien skjuter i höjden med över 15 procent i tidig handel, men backar sedan något till en uppgång på cirka 7 procent. Aktien fick fart efter nyheter om att aktieägarna tillför bolaget 1,9 miljarder dollar (20 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Analytiker tror att de nya investeringarna kommer att avsluta debatten om företagets kapitalbehov och bidra till att öka kassaflödet nära framöver.

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla däremot backar med 0,3 procent. Den fransk-italienska biltillverkaren Stellantis, känd för varumärken som Chrysler, Dodge, Jeep och Maserati, rasar med 14 procent i USA, efter att ha fallit ungefär lika mycket på Milano-börsen tidigare under dagen.

Försämringen i den globala industrisituationen leder till lägre prognoser för 2024, samtidigt som konkurrenssituationen har skärpts på grund av ökat branschutbud och ökad konkurrens från kinesiska aktörer, enligt biltillverkaren.

I Oslo steg börsen med 0,7 procent, medan de europeiska börserna föll. Oljepriset är nu ungefär 10 cent lägre för dagen på 71,9 dollar fatet.

Analys:
Börserna i USA visar tecken på ökning vid avslutningen av kvartalet, med vissa aktier som sticker ut med kraftiga stigningar. Investerare har en positiv syn på den närmaste framtiden trots historiska svagheter i oktober. Viktiga händelser som investeringar i elbilssektorn och försämringar i den globala industrin påverkar marknadens rörelser och skapar möjligheter och risker för investerare. Det är viktigt att följa med på marknadsutvecklingen och analysera nyheter för att fatta välgrundade beslut som kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version