Nel-aktien faller på börsen efter att möjlig storaffär gick om intet

Hydrogenselskapet Nel meddelade på måndagskvällen att den potentiella storkontraktet med Hy Stor Energy inte blev av efter att kunden avslutat avtalet som ingicks i april.

På Oslo Börs svarar investerarna genom att skicka aktien ned med sju procent när handeln öppnar på tisdagen.

– Det är otvivelaktigt väldigt oturligt för Nel att denna kontrakt inte materialiserar sig, skriver analytiker Andreas Nibe Nygård på Nordea Markets i ett e-postmeddelande till E24.

– Jag tror inte att det fanns en övervikt av sannolikhet i konsensusuppskattningarna att den skulle materialisera sig, men det kommer ändå att få någon inverkan. Aktien kommer att krascha, det är det liten tvekan om, skrev han innan börsöppningen.

Hydrogenselskapet Hy Stor Energy hade reserverat kapacitet på mer än en gigawatt alkaliska elektrolysörer. Nel-chefen Håkon Volldal kallade avtalet för en “gamechanger”, efter att företaget har haft svårt med orderbrist.

Avtalen bokfördes ändå inte som orderreserv.

– Även om detta aldrig var en fast order och därför inte påverkar orderboken, anser vi att det är en stor motgång, skriver Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik i en kommentar.

– Elektrolysörerna skulle gå till SSABs planerade gröna stålfabrik i Mississippi, USA, och kunde ha haft ett ordervärde på cirka 2,5 miljarder norska kronor enligt våra uppskattningar, skriver han.

Om avtalet hade omvandlats till slutliga order skulle det motsvara en hel årsproduktion vid Nels fabrik i Porsgrunn. 2022 var kapaciteten i den nyöppnade fabriken 500 megawatt, men sedan meddelade företaget en utvidgning till en gigawatt.

Nel kommer nu att få en kompensation för att ha hållit av kapaciteten.

Aarvik jämför de potentiella uppskattade intäkterna från avtalet på 2,5 miljarder med analytikernas estimat. För 2025 och 2026 förväntar sig analytikerna i genomsnitt totala intäkter på 5,4 miljarder kronor.

– Osäkerheten kring intäkterna ökar, med en risk för lägre estimat om det inte kommer större order snart, skriver Aarvik.

Analys:
Nel-aktien har drabbats av en nedgång på börsen efter att en viktig kontrakt föll igenom, vilket påverkar företagets framtida intäkter och investerarnas förtroende. Detta kan leda till en minskning av aktiens värde och skapa osäkerhet kring Nel:s framtida utveckling. Det är viktigt för investerare att följa nyheter och analyser kring företaget för att fatta informerade beslut om sina investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version