Investeringsexperten Torgeir Knag Fylkesnes (SV) kräver konkreta åtgärder för att uppfylla löftena i Arbeiderpartiets nya kraftplan. – Börjar bli trött på mål.

SV-nestledaren Torgeir Knag Fylkesnes är kritisk till Arbeiderpartiets kraftplan och anser att målen måste följas upp med konkreta åtgärder. Han påpekar att Ap gör för lite inom havsvind och energieffektivisering. Arbeiderpartiet vill frigöra 20 TWh till 2030, men samtidigt skär ner stödet till energieffektivisering enligt SV. Fylkesnes efterlyser ökat statsstöd och konkreta åtgärder för att nå Norges ambitiösa klimatmål.

Enligt ett utkast till nytt partiprogram vill Arbeiderpartiet frigöra 20 terawattimmar (TWh) kraft till 2030 genom energieffektivisering och lokal energiproduktion. Partiet kommer också att annonsera nya havsvindsområden regelbundet och underlätta för vindkraft på land. Fylkesnes anser att Ap inte följer dessa löften i nästa års budget.

Färska siffror från NVE visar att 10 TWh-besparingar till 2030 kan kräva 46-69 miljarder i årliga investeringar. Med dagens stödnivå anser Fylkesnes att Aps effektiviseringsmål är helt orealistiskt. Han poängterar att antingen måste målen sänkas för att passa det faktiska tempot eller så måste konkreta åtgärder vidtas för att nå målen. Han understryker vikten av ärlighet och att inte vilseleda allmänheten.

SV stöder energieffektivisering och havsvind, även om det kan kräva betydande subventioner från staten. Partiet betonar vikten av folkligt stöd för det gröna skiftet och är emot stora vindkraftsprojekt på land. SV efterlyser fler konkreta klimatåtgärder och påminner om vikten av att regeringen följer upp sina löften och planer i praktiken.

I en analys kan vi se att investeringar och åtgärder inom energieffektivisering och havsvind är avgörande för att nå Norges ambitiösa klimatmål. Det krävs ökat statsstöd och konkreta åtgärder för att realisera dessa mål. Politiska löften måste följas upp av handling för att undvika att målen bryts och för att säkerställa en hållbar och ansvarsfull miljöpolitik.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version