Licensjakten på järv i Jämtland är igång för att minska skadorna på rennäringen
Nu är licensjakten på järv i Jämtland igång, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Orsaken till att järvar ska skjutas är att minska skadorna på rennäringen.

25 järvar får fällas fram till 31 december. Förra året beräknades antalet järvar i länet till 290 vuxna järvar, där miniminivån för att stammen ska vara hållbar är 176, enligt länsstyrelsen.

Svenska rovdjursföreningen överklagade beslutet, och argumenterade bland annat att det är bättre med skyddsjakt på de järvar som orsakar mest problem för rennäringen.

Länsstyrelsen håller med om att skyddsjakt är bra, men ”när det gäller järv sker dock ofta den allvarliga skada som skyddsjakt syftar till att förhindra under den period då järven har ynglingstid och risken för att skjuta bort en hona från sina ungar är då stor”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Analys:
I Jämtland pågår licensjakten på järv för att skydda rennäringen från skador. Enligt beslutet får 25 järvar fällas, men det finns en debatt kring om skyddsjakt skulle vara mer effektivt. Länsstyrelsen anser att risken att skjuta en hona från sina ungar under ynglingstiden är stor, vilket är en av anledningarna till att licensjakten fortsätter. Detta beslut kan påverka både den lokala naturen och ekonomin i området, då järvens närvaro har direkta konsekvenser för rennäringen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version