Iran planerar en snar raketattack mot Israel, enligt amerikanska tjänstemän

– USA har indikationer på att Iran förbereder en ballistisk raketattack mot Israel, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset till AFP på tisdag.

Kort efter informationen från USA håller en talesperson för den israeliska försvarsmakten (IDF) en presskonferens. Han säger att varje iranskt angrepp mot Israel kommer att få konsekvenser.

– IDF är förberedda både på attacker och försvar, sa Daniel Hagari, talesperson för IDF.

Israelska markstyrkor har påbörjat vad de kallar riktade attacker mot Hizbollah-mål i södra Libanon, trots varningar från olika håll.

– Begränsad operation

Hizbollah anses vara Irans förlängda arm. De hävdar att det handlar om en begränsad operation i byar nära Israels gräns. De anser att målen utgör ett “omedelbart hot mot israeliska lokalsamhällen i norra Israel”.

Samtidigt rapporterar Hizbollah att de har attackerat israeliska trupper i byn Metula, som ligger norr om Israel vid gränsen till Libanon, enligt Reuters.

En markinvasion har varit på gång länge, sa Mellanösternforskaren och experten på palestinsk politik, Dag Tuastad, till VG på måndag:

– Det handlar om en slags begränsad operation nära gränsen för att förhindra möjligheten för Hizbollah att gå in i Israel, vilket det nu spekuleras om de har planerat, sa Tuastad.

Journalister från New York Times uppges sent på måndagen ha observerat minst två dussin militära Humvees på väg norrut med soldater i full stridsutrustning, inklusive nattsynsglasögon.

Flera tiotals logistikfordon, varav några pansrade, var också på väg mot gränsen.

Invasionen följer efter intensiva israeliska attacker över hela Libanon de senaste två veckorna, som har dödat hundratals människor.

Analys:

Den här artikeln ger insikt i den spända situationen mellan Iran och Israel, med hot om en kommande raketattack och pågående attacker. Det är viktigt för investerare att följa utvecklingen i denna region, eftersom konflikter kan påverka olika marknader och investeringar. Att vara medveten om geopolitiska händelser kan hjälpa investerare att fatta kloka beslut för att skydda sina tillgångar och maximera avkastningen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version