Iran-attacken mot Israel sprider en rysning på marknaden på första handelsdagen i fjärde kvartalet

Det är årets sista kvartal och det börjar med en svag nedgång på USA-börserna. Detta kommer efter en stark tredje kvartal och inför en spännande tid med fokus på presidentvalet i USA i november.

Så här ser det ut på de tre ledande indexen klockan 19:15:

– S&P 500-indexet är ned med 1,3 procent
– Dow Jones-indexet är ned med 0,67 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ned med 2,1 procent

Oljepriset vänder markant uppåt

Oljepriset började dagen med en betydande nedgång på grund av oro för svaga marknadsutsikter. Under eftermiddagen meddelade USA att Iran förbereder raketattacker mot Israel, enligt Reuters, och oljepriset steg omedelbart igen.

Nu har Iran inlett missilattacker mot Israel.

Vid 19:30 hade priset stigit med 2,7 procent för dagen till 74 dollar per fat, efter att priset var över 75 dollar strax efter attacken.

Chief strategist Anders Johansen på Danske Bank ser flera orsaker till börsfallet i USA på tisdagen. Han hänvisade först till rykten om rakettattacker mot Israel och högre råvarupriser, när han pratade med E24 innan attacken inträffade.

Dessutom pekar han på den stora strejken i amerikanska hamnar, som kan leda till avbrott i leveranskedjor och högre inflation. Det har också kommit svaga sysselsättningssiffror (ISM) från USA.

– Marknaden har stigit mycket på sistone och det krävs inte mycket för att den ska vända, säger han.

Storstrejk i USA

I USA har anställda vid 36 hamnar gått i strejk, och flera hamnar stängs för första gången sedan 1977. Det kan skapa stora problem både för den amerikanska ekonomin och världshandeln, inte minst för rederierna.

Analytiker har pekat på att en strejk potentiellt kan få stora konsekvenser för fraktmarknaden, beroende på hur länge den varar.

Enligt Wall Street Journal är 45 000 hamnarbetare i strejk. Hamnarna som påverkas hanterar nästan hälften av USA:s import och export.

Apple faller

Apple är ett av företagen som drar ner i tidig handel. Aktien sjunker med 3,9 procent, efter en uppgång dagen innan.

Analytiker är osäkra på om efterfrågan på den senaste iPhone är tillräckligt stor för att accelerera företagets intäktsökning, enligt Bloomberg.

Hittills i år har Apple haft en uppgång på 21 procent. Det ger ett totalt marknadsvärde på företaget på över 30 000 miljarder kronor.

Så här är utvecklingen för några av de andra stora företagen klockan 19:30:

– Meta: Upp med 0,2 procent
– Microsoft: Ned med 2,3 procent
– Alphabet: Upp med 0,1 procent
– Tesla: Ned med 3,2 procent
– Netflix: Ned med 0,9 procent
– Amazon: Ned med 1,2 procent

På de europeiska börserna slutade det lite mer blandat, medan Oslo Børs stängde med uppgång.

Sammanfattningsvis har marknaderna påverkats av Iran-attacken mot Israel, strejken i amerikanska hamnar och svaga sysselsättningssiffror från USA. Detta har lett till nedgångar på börserna och oro på marknaderna. Det är viktigt att följa utvecklingen och vara medveten om hur dessa händelser kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version