Apple är ett av de företag som drar ned på den första handelsdagen i det fjärde kvartalet.

Börserna i USA gjorde förvånansvärt starkt i september, vilket historiskt sett är svagt. Tisdag är den första handelsdagen i oktober och därmed också starten på det fjärde kvartalet.

Årets sista kvartal börjar med en svag nedgång på USA:s börser. Det kommer efter en stark tredje kvartal och inför en spännande tid med fokus på presidentvalet i USA i november.

Så här ser det ut på de tre ledande indexen direkt efter öppningen:

– S&P 500-indexet är ned 1,4 procent
– Dow Jones-indexet är ned 0,9 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ned 2,1 procent

Storstrejk i USA-hamnar

I USA har anställda vid 36 hamnar gått ut i strejk, och flera hamnar stängs för första gången sedan 1977. Det kan skapa problem både för den amerikanska ekonomin och världshandeln, och inte minst för rederierna.

Analytiker har pekat på att en strejk potentiellt kan få stora konsekvenser för fraktmarknaden, beroende på hur länge den varar.

Enligt Wall Street Journal är 45 000 hamnarbetare ute i strejk. Hamnarna som påverkas hanterar nästan hälften av USA:s import och export.

Apple faller

Apple är ett av företagen som drar ned i tidig handel. Aktien faller med 3,5 procent, efter uppgång dagen innan.

Analytiker är osäkra på om efterfrågan på den senaste iPhonen är tillräckligt stor för att accelerera intäktsökningen för företaget, enligt Bloomberg.

Hittills i år har Apple haft en uppgång på 21 procent. Det ger en total marknadsvärde på företaget på över 30 000 miljarder kronor.

Oljeprisen vänder markant uppåt

Oljepriset började dagen med en betydande nedgång på grund av rädsla för svaga marknadsutsikter. På eftermiddagen rapporterar USA att Iran förbereder raketangrepp mot Israel, enligt Bloomberg, och oljepriset stiger genast igen.

Just nu finns det en uppgång på 2,4 dollar för dagen till 74,4 dollar fatet.

På de europeiska börserna är det lite mer blandat, medan Oslo Børs stängde med uppgång.

Analys:

Det fjärde kvartalet har inletts med en nedgång på USA:s börser, vilket kan vara en följd av det starka tredje kvartalet och osäkerheten inför det kommande presidentvalet. Strejken vid USA:s hamnar kan leda till stora konsekvenser för fraktmarknaden, medan Apples nedgång och oljeprisets svängningar också påverkar marknaden. Det är viktigt att följa dessa trender och händelser för att kunna fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version