När Eamonn Holmes och hans frånskilda fru Ruth Langsford inte dök upp på This Morning’s jullunch 2019, skickade det ett tydligt budskap till deras kollegor om deras pågående fejd med Phillip Schofield. Medan 23 av programmet – inklusive den nu disgraced stjärnan Schofield – samlades i en privat rum på medlemsklubben White City House för att njuta av en dyr, drinkig eftermiddag, var Ruth och Eamonn inte att se.

Som värdar för This Morning på fredagar som också täckte avsnitt under skolloven, kände deras frånvaro starkt. Men jag får nu höra att det berodde på att Holmes inte kunde stå ut med att vara i samma rum som Schofield. Rykten hade cirkulerat runt programmet i West London HQ om ovänskapen mellan de två programledarna, som hade känt varandra i tre decennier när deras TV-karriärer löpte parallellt. Medan Holmes var värd för GMTV, presenterade Schofield This Morning innan Holmes anslöt sig till honom i det dagliga programmet 2006.

Men i ett försök att hålla freden på det älskade ITV dagliga programmet, hade Holmes och Schofield försökt att hålla sin ömsesidiga fiendskap för sig själva. När Schofield kom ut som homosexuell live på This Morning tillbaka i februari 2020 var Holmes en bild av moraliskt stöd – även om källor säger att han var rasande över att tvingas stödja mannen han så ogillade.

Numera har båda gett upp sådana förespeglingar. De avskyr öppet varandra så mycket att “de skulle korsa gatan för att undvika att ens titta på varandra”, enligt en källa som känner dem båda. ‘Det är vanligtvis kvinnor som bråkar i showbusiness, men Eamonn och Phils är utan tvekan den elakaste, mest hänsynslösa fejden på tv. De hatar varandra. Eamonn kan inte stå Phil, och medan han aldrig brukade prata om det, bryr han sig nu bara inte längre. Han tycker att Phil är en skam och en lögnare. Phil håller tyst om allt men känslan är ömsesidig.’

Och på tisdagsmorgonen, efter Schofields tv-comeback på den nya Channel 5-showen Cast Away, släppte Holmes sina känslor igen. Under ett samtal på sin GB News-frukostshow med medvärd Isabel Webster diskuterade Holmes den relation Schofield hade med en mycket yngre manlig kollega på This Morning, vilket han erkände för Mail förra året. Efter att Webster påpekade att Schofield ‘inte hade gjort något olagligt’, svarade Holmes tillbaka: ‘Varför är det ens relevant? Han träffade pojken när han var 15?’

På måndagen insisterade den nordirländska presentatören – live på luften – att Schofield ‘är där han förtjänar att vara. ‘Jag är en av dem som kastade honom under bussen. Jag är väldigt stolt över att ha gjort det. Den här mannen är beroende av berömmelse. Helt beroende av berömmelse.’

Så vad var det som utlöste den största fejden i brittisk showbiz? Allt började med en händelse som involverade Holmes före detta fru Ruth Langsford. 2019 lämnade hon in en officiell klagomål mot Schofield efter att hon blivit avbruten mitt i en mening av presentatören när hon förklarade vad som kom upp i hennes segment av This Morning. Schofield sa live på luften vid den tiden: ‘Killar, vi måste hoppa in där och stoppa dig tyvärr eftersom vi har lite ont om tid här. Tack, Ruth.’ Inte imponerad svarade Langsford: ‘Nå, jag hade bara ett par ord till att säga,’ och slog ner sin penna av ilska. Schofield skrev sedan om utbytet i sin självbiografi Life’s What You Make It.

Under månader höll ITV locket på bråket. När jag försökte skriva om det skulle nätverkets presskontor insistera på att allt var bra. Det gjorde också Holmes och Schofields tidigare talangbyrå, YMU. När jag fick höra att Eamonn och Ruth var missnöjda med att Schofield hade gjort bråket offentligt i sin bok, skrev YMU-chefen Paul Worsley till mig för att säga: ‘Du sa att du hade hört att Ruth och Eamonn var arga på Ruth-historien i Phillip Schofields bok. Det här är inte sant. Ruth blev tillfrågad av Schofield och hon gav sitt tillstånd.

Det är inte sant att Eamonn är upprörd eller arg på det heller. Jag har talat direkt med både Eamonn och Ruth. Ruth säger att hon inte var upprörd av historien och hon var inte arg . . . Eamonn sa att han aldrig har uttryckt någon åsikt om det till någon, därför kan inte någon källa du har vara trovärdig.’

Inte långt efter Worsleys e-post till mig, gick Holmes till rivaliserande agent Jonathan Shalit. Senare samma år plockades Holmes och Langsford bort från This Morning. Eamonn var särskilt upprörd eftersom han hade ansträngt sig för att vara stödjande mot Schofield när han kom ut på nationell TV. Efter att ITV-cheferna berättat för Holmes om Schofields tillkännagivande när han och Langsford kom till jobbet den morgonen tillbaka i februari 2020, sågs han omfamna Schofield.

‘Eamonn kände sig väldigt utnyttjad av Phil för uttagningscenerna,’ sa en insidare. ‘Han och Ruth fick höra att de var tvungna att vara där och allt såg ut som om de var bästa vänner. Vassa tittare vid den tiden sa att det var fejk; nu vet vi att det var. Eamonn föraktar ­Schofield och har gjort det under mycket lång tid.’

Ilskan ökade bara efter att Holmes lämnade ITV. Och i det ögonblick Schofield erkände sitt förhållande med den unga mannen, hänvisad till som Person X av ITV-cheferna, släppte han sin ilska. Jag får höra att Eamonn och Ruth var särskilt missnöjda med hur Schofield behandlade sin unga This Morning-kollega, med vilken han hade ett förhållande med bakom sin egen frus rygg. Langsford kände den unga mannen särskilt väl eftersom han senare flyttade till Loose Women (där hon var presentatör).

‘Eamonn tog en dålig utsikt över allt,’ sa en källa nära honom. ‘Han visste inget om relationen och kände sig lurad, liksom många av ­Schofields andra kollegor. Det var det för Eamonn. Han kunde helt enkelt inte vara tyst om det längre.’ När han talade om den unge mannen i en intervju på GB News efter Schofields bekännelse, sa Holmes: ‘Ruth och jag såg särskilt efter honom. Han talade aldrig med oss om något förhållande, men vi visste att han var i dåligt skick känslomässigt. Det finns en otrolig skyldighet att vårda den unga mannen.’

Under samma chatt gick han loss på Schofield och sa att han ‘skapade en atmosfär där folk hatade honom . . . han tittade inte på någon. Han är en fullständig och total inbiten narcissist.’ Vänner till Schofield säger att han var ‘mycket upprörd’ över intervjun och sa att den bidrog till hans redan bräckliga sinnesstämning i efterdyningarna av att han slutade på ITV efter att ha erkänt sitt förhållande.

‘Schofield var rasande,’ sa en källa nära honom. ‘Han skyllde på Eamonns kommentarer för sina psykiska problem. Han sa att han var självmordsbenägen vid den tiden och Eamonn gick in.

‘Det var ögonblicket det inte fanns väg tillbaka för Schofield.’

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version