Økad oljepris kan hota centralbankernas planer om räntanormalisering – Experten varnar för konsekvenserna

Irans attack mot Israel har skapat uppåtpress på oljepriset, som steg med 2-3 dollar på tisdagen. Det kan få konsekvenser för inflationen och räntan, enligt Marius Gonsholt Hov, chefsekonom på Handelsbanken.

– Allt annat lika kan press på oljepriset och ökade energipriser förlänga prisökningen, säger Hov.

Han påpekar att centralbankerna vanligtvis reagerar på ökade priser oavsett källa.

– De är rädda för hög inflation och prisökning, säger Hov.

Räntemarknaden reagerade omedelbart med en nedgång när attacken ägde rum, men återhämtade sig senare. Hov varnar för den ökade oljepriset, som kan störa centralbankernas planer om räntanormalisering.

– Vad som händer härnäst kommer att vara helt avgörande, säger han och hänvisar till Israels antagna svar på attacken.

Nyheterna om Irans raketattack mot Israel skrämde marknaderna på tisdagskvällen. Oljepriset började dagen med en betydande nedgång på grund av oro för svaga marknadsutsikter. Men när USA meddelade att Iran förberedde raketattacker mot Israel, steg oljepriset omedelbart till över 75 dollar. Det var 5 dollar högre än det lägsta priset på tisdagen.

Chefsekonomen påpekar att marknadsreaktionerna denna gång var större och mer omedelbara än vid den föregående attacken i april.

– Vid den föregående attacken blåste det över, men nu såg vi större marknadsrörelser och en stor hopp i oljepriset som håller sig högre, säger Hov.

Han understryker att situationen kan bli dramatisk, beroende på Israels svar.

Havnstrejken som bakgrund

Hov på Handelsbanken hänvisar också till hamnstrejken i USA som bakgrund, där cirka 15 procent av världens containerfartyg kommer att påverkas. Arbetskonflikten påverkar import av allt från mat, fordon och byggmaterial till kemikalier, möbler och kläder.

Havnarna som påverkas hanterar nästan hälften av USA:s import och export. Branschaktörerna Container xChange har uppskattat att störningarna kan kosta den amerikanska ekonomin över 1 miljard dollar per dag, bland annat på grund av strandade frakter, utmaningar med att hitta alternativa hamnar och högre fraktkostnader.

Om strejken drar ut på tiden kan den påverka tillgången på varor och vara inflationsdrivande, enligt chefsekonomen.

Ny period med ökad inflation

Christian Lie, chefstrateg på förvaltningsbolaget Formue, påpekar att oljeprisschocker tidigare har varit tillräckliga för att störta ekonomier in i recession.

– Om vi får en kraftig prishöjning på olja nu, kan vi få en ny period med ökad inflation. Då kan man nog se långt efter så många räntesänkningar som det prissätts in idag, sa han till E24 på tisdagskvällen.

Marknaden är extra känslig efter en lång period med uppgång, enligt Lie.

– Marknaden är alltid lite extra känslig när det har gått så bra så länge som nu. Då är man mer känslig för negativa chocker som detta potentiellt kan bli.

– Risken om detta eskalerar är inte bara att det skapar global osäkerhet genom en eskalerande krig och den psykologiska effekten av det, men det sätter också käppar i hjulet för tron på att vi ska ha en global ekonomi som förblir relativt stark samtidigt som inflationen och räntorna ska ned, fortsätter han.

Analys:

Artikeln diskuterar hur den ökande oljepriset och andra ekonomiska faktorer kan påverka centralbankernas planer om räntanormalisering och inflationen. Attacken mot Israel av Iran har lett till en ökad oljepris, vilket kan skapa instabilitet på marknaderna. Dessutom nämns havnstrejken i USA och dess påverkan på import och export, vilket kan leda till högre fraktkostnader och brist på varor. Experter varnar för en ny period med ökad inflation om oljepriset fortsätter att stiga. Detta kan påverka ekonomierna negativt och skapa global osäkerhet. Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer och deras möjliga konsekvenser för att kunna fatta informerade ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version