När Iran och Israel är i en väpnad konflikt, är det en allvarlig krigssituation, säger statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som anser att situationen är vid bristningsgränsen.

Analysering av läget visar på att en stor krig är möjlig. När två länder som Iran och Israel, som inte delar gräns med varandra, är inblandade i en väpnad konflikt, är det en extremt allvarlig situation enligt Støre.

Han betonar att Israel för närvarande kämpar på tre fronter: Gazaremsan, Libanon och med Iran – samt också med houthimilisen i Röda havet.

Statsministern tror fortfarande på diplomatiska lösningar för att försöka uppnå en vapenvila och hitta politiska lösningar som kan vara mer långvariga. Militära lösningar är sällan varaktiga, enligt honom.

Støre poängterar också att den interna fördrivningen av människor inom länderna i regionen är ett tecken på hur desperat situationen är. Kriget drabbar civila, familjer och barn som tvingas flytta på sig.

Han menar att det är viktigt att ha fokus på internationell nivå för att hantera krisen och flyktingströmmarna som kan komma från Mellanöstern.

Statsministern avslutar med att säga att situationen är farlig och att krig inte är lösningen. Det är avgörande hur Israel och USA reagerar på attackerna och att fortsätta tro på diplomatiska lösningar för att undvika en eskalering av konflikten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version