– En investeringsvändpunkt är här: Kong Harald talade om ekonomin när han läste trontalen för regeringen i Stortinget på onsdagen.

Kong Harald och kronprins Haakon under den högtidliga öppningen av det 169:e stortinget på onsdagen.

Publicerad: Just nu

– Arbetstagare har knappt haft någon reallöneökning sedan 2015. De senaste åren har energikrisen, kriget i Ukraina och kraftig prisökning bidragit till att folk har fått sämre ekonomi, sa kungen i det traditionsenliga talet, som läses upp vid öppnandet av Stortinget varje år.

Regeringen skriver alltid kungens tal, där de pekar ut riktningen för sin politik.

Budskapet om att ekonomin vänder har regeringen upprepat flera gånger. Nu fick de också kungen att uttala det.

– Regeringens mål är att folk ska få bättre ekonomi, sa kung Harald.

– Prisökningen är på väg ned

I talet nämndes flera positiva utvecklingar:

– I år ser det ut som att arbetstagare kommer att få reallöneökning. Prisökningen är på väg ned. Löneuppgörelsen är bra, sa kungen.

Han listade flera åtgärder som regeringen är stolta över:

– Inkomstskatten för de med låga och medelhöga inkomster minskas. Stipendierna i gymnasieutbildningen, studiestödet, pendleravdraget och fackavdragen ökar. Barnfamiljerna får billigare förskola, gratis kärntid i fritidsverksamheten och ökad barnbidrag.

Kampen mot brottslighet togs också upp i trontalen, liksom regeringens arbete för att få fler i arbete och behovet av mer kraft.

– Jag ber Gud välsigna Stortingets arbete och förklarar Norges 169:e storting för öppnat, sa kungen i slutet av talet – i enlighet med traditionen.

Stortinget har varit mötesfritt sedan mitten av juni. Den högtidliga öppningen markerar starten på en ny session.

Analys: Kongens tal vid öppnandet av Stortinget indikerar en positiv vändning för ekonomin med ökade löner och skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Åtgärderna som presenterades, såsom höjda stipendier och barnbidrag samt satsningar på kampen mot brottslighet och arbetslöshet, kan påverka medborgarnas ekonomi och livskvalitet positivt. Det är viktigt att följa regeringens politik och ekonomiska utveckling för att kunna göra informerade investeringsbeslut och planera för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version