Sveriges Ishockeyförbund förbereder sig för ett spektakulärt ishockey-VM i Globen 2025

Stämningen och intresset för ishockey-VM i Globen 2012 och 2013 fick kritik. Nu vill Svenska Ishockeyförbundet lära av pulsen och trycket i Tammerfors och Prag. – Det ska inte vara en enda person i Stockholm som missar att det pågår ett hockey-VM och att det är fest i staden, säger Tony Wiréhn, generalsekreterare och vd för VM-organisationen.

Ishockey-VM avgörs med Globen i Stockholm som huvudarena, en grupp och kvartsfinaler har också av ekonomiska orsaker placerats i danska Herning. Globen nyrenoveras och ska vara klar den 10 januari, efter landslagsturneringen Beijer Hockey Games 6–9 februari och konsertevenemang blir VM det första stora internationella mästerskapet.

Den moderniserade arenan kommer att ha samma publikkapacitet med lika många sittplatser, men inget tredje etage. Läktarna blir brantare och grå ända ner till sargen, logerna placeras mer centralt, ett avgränsande innertak ger en intimare akustik och bakom läktarna finns nya barytor. – Vi kommer att kliva in i ett helt nytt Globen. Det gamla Globen finns inte längre. Hela arenan kommer att vara något nytt, säger Tony Wiréhn.

Att slå publikrekordet från Prag och Ostrava i maj på 798 000 åskådare är däremot en omöjlighet. – Det var galet och stort, vi kommer inte att komma dit. Vi har tagit fram andra mål, men vi ska ha en stor fest. Vi vill ha de största hockeyfesten som har varit i Sverige. Vi vill skapa en riktig folkfest, säger Tony Wiréhn.

Vid platsen för rivna fotbollsarenan Söderstadion kommer det att byggas en fanzone på 10 000 kvadratmeter med olika aktiviteter. – Det kommer finnas olika tält för fansen med mat och dryck. Mellan 200 000 och 300 000 personer kommer att passera genom den här festplatsen precis utanför arenan, säger Tony Wiréhn. För att sammankoppla VM med övriga huvudstaden ska det också finnas en fanzone med storbilds-tv på Medborgarplatsen på Södermalm.

VM-organisationen har lagt mycket av sin tid och kraft på biljettupplägget, för att locka en bredare publik som vid de senaste årens folkliga turneringar. Det kommer att finnas dagbiljetter för två eller tre matcher från 265 kronor, subventionerade föreningsbiljetter som redan är slutsålda, familjebiljetter till billigare pris från 150 kronor, klackbiljetter och matchbiljetter.

I Prag blev det VM-brons för Tre Kronor efter förlust i semifinalen mot blivande världsmästarna Tjeckien och seger i bronsmatchen mot Kanada. – Jag är inne på min tredje säsong som förbundskapten, VM i Stockholm har legat där som att det är då det är dags att verkligen leverera. Vi har två otroliga år med 4 Nations, hemma-VM och OS framför oss. Vår ambition är att vi ska ha minst lika namnkunnigt och slagkraftigt lag om senast. Att slå genom glastaket och för första gången på några år ta sig förbi kvartsfinal var väldigt viktigt mentalt, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

VM 2025 i Stockholm kommer att spelas mellan datumen 9 och 25 maj.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version