Eva Rydberg petades från Fredriksdalsteatern efter 30 år och fick höra att “de inte vill ha några Rydbergare där”. Nu rasar huvudrollsinnehavaren Babben Larsson över anklagelserna mot pjäsens regissör Adde Malmberg.

Inför årets sommarsäsong på anrika Fredriksdalsteatern i Helsingborg hade 80-åriga legendaren Eva Rydberg, efter 30 år, inte fått förnyat förtroende att driva teatern. I stället var det produktionsbolaget Anagram live som erbjöds uppdraget.

Den petade Eva Rydberg var besviken, men blev uppvaktad av nöjesetablissemanget Sundspärlan i Helsingborg att driva deras teater och därmed konkurrera med Fredriksdal. Så i juni hade hon premiär på “Ett resande teatersällskap” medan Fredriksdal satsade på farsen “Nötter” av Adde Malmberg.

Nyligen stod det klart att Anagram live vill komma ur sitt fyraårskontrakt efter bara ett år och orsaken stavas dålig biljettförsäljning. “Att konkurrera med Eva Rydberg i Helsingborg måste vara något av det svåraste man kan göra,” sa Alexander Kolind, ordförande i Helsingborgs kulturnämnd till Sydsvenskan.

I en intervju med Aftonbladet kommenterade Eva Rydberg kommunens uttalande. “Nu säger de det ja. När jag fick reda på att andra skulle ta över Fredriksdal så frågade jag Adde Malmberg om några av mina barn kanske skulle få komma och jobba där. Han svarade ‘Nej, de vill inte ha några Rydbergare där’. Jag blev så paff, jag har inte gjort dem någonting.”

När Babben Larsson, som hade huvudrollen i “Nötter” på Fredriksdal, läste vad Eva Rydberg hade sagt så hörde hon av sig till Aftonbladet. “Jag känner att Adde har blivit slängd under bussen i den här historien. Jag vet att han erbjöd Eva Rydbergs son Kalle Rydberg att vara med i föreställningen. Det är något som inte stämmer, jag vet inte om Eva minns fel eller om hon har blandat ihop det med något kommunen har sagt,” säger Babben Larsson.

Adde Malmberg säger till Aftonbladet att Rydbergs påståenden inte stämmer. “Det som stod var osanning. Jag har aldrig haft något sådant samtal med henne. Och jag har aldrig sagt att ‘de’, som jag antar är Helsingborgs kommun, skulle sagt att de inte vill ha några Rydbergare. Jag har heller aldrig hört några kommunalgubbar säga detta, utan allt är taget rakt ur luften. Jag har till och med erbjudit hennes son Kalle att vara med på scen.”

Alla skriverier om den här konflikten gjorde att Anagram och Fredriksdal fick ta emot elaka skriverier på sociala medier. “Eva har ju pratat om hur synd det är om henne och hur illa kommunen har behandlat henne. Det har fått opinionen att hålla med henne och tycka synd om henne. På sociala medier blev vi utsatta för en bojkott. Folk skrev ‘Gå inte på Fredriksdal, vi hoppas ni går i konkurs’. Det var svårt nog att ta över Fredriksdal oavsett henne, blir man sedan utsatt för en bojkott så blir det ännu svårare.”

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version