En del av regeringens förslag till statsbudget för 2025 läckte ut på regeringens webbplatser av misstag på torsdag eftermiddag.

Bildtext: Det är alltid stor hemlighetsmakeri och undvikande svar på pressens frågor om regeringens budgetförslag. Här är finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på väg från Finansdepartementet till Stortinget inför framläggningen av förslaget till årets statsbudget. Foto: Emilie Holtet / NTB

Författare: NTB – Oda Ertesvåg och Steinar Schjetne

Publicerad: Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan

Artikeln publicerades kl. 17.25 och togs bort efter att NTB kontaktade Finansdepartementet cirka 20 minuter senare.

“Skattesatser 2025” är titeln på artikeln där fastställda satser och beloppsgränser i skattereglerna för 2024 och regeringens förslag för 2025 listas.

– Tryckte på fel knapp

Kommunikationschef Tor Borgersen på Finansdepartementet bekräftar felet för NTB.

– Jag kan bekräfta att vi på torsdag eftermiddag av misstag publicerade en översikt över skattesatser på regeringens webbplatser. Tyvärr trycktes fel knapp vid fel tidpunkt, skriver han i ett e-postmeddelande.

Varje höst omges budgetförslaget, dokumenten och siffrorna av betydande hemlighetsmakeri. Undantagen är de uppgifter som medvetet eller omedvetet ges till olika medier innan budgetdagen, ofta av regeringen själv, när den vill ha positiv publicitet för politiska åtgärder i budgeten.

– Ska inte hända

Att skattesiffror och regeringens förslag till ändringar i inriktning och satser för nästa år oavsiktligt publiceras flera dagar innan budgetförslaget läggs fram ska alltså inte förekomma.

– Det ska givetvis inte hända, men är något som tyvärr kan uppstå i en mycket hektisk slutspurt inför budgetframställningen. Översikten låg öppet ute en kort stund men togs snabbt bort, säger Borgersen på Finansdepartementet.

Nyckeltalen i statsbudgeten släpps först exakt kl. 8 på måndag morgon, medan resten av budgetförslaget offentliggörs genom ett antal pressmeddelanden och budgetdokument två timmar senare.

Samtidigt kliver finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) upp på talarstolen i Stortinget för att hålla finantalen, där han redogör för regeringens huvudprioriteringar i nästa års statsbudget. Evenemanget omges av betydande högtidlighet och får omfattande uppmärksamhet av en samlad medie-Norge.

Analys:
I denna artikel avslöjas ett misstag från regeringen där skattesatser för 2025 läckte ut av misstag. Trots hemlighetsmakeriet kring budgetförslaget är det viktigt att sådana läckor inte inträffar för att undvika förvirring och spekulationer. Det är också viktigt att förstå hur sådana händelser kan påverka ekonomin och investeringsbeslut för både individer och företag. Det understryker vikten av noggrannhet och integritet i hanteringen av finansiell information.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version