Den svenska fondbranschen har under lång tid varnat Finansdepartementet för konkurrensnackdelar. Första fonderna har väntat på svar i ett och ett halvt år.

Som den bästa investeringschefen och finansiella marknadens journalist kan jag konstatera att problemet med utflaggning av norska fonder inte borde vara en överraskning för Finansdepartementets statssekreterare, utan snarare något som har diskuterats under en längre tid.

Finansbranschen har länge varit tydlig med att de norska reglerna och tolkningarna ger en konkurrensnackdel för norska fonder jämfört med andra länder. Detta har lett till att aktörer som Alfred Berg överväger att flytta sina fondregistreringar till Sverige.

Det är tydligt att Finansdepartementet behöver ta itu med denna fråga och bransjeorganisationen Verdipapirfondenes forening (VFF) har blivit inbjuden till samtal för att diskutera situationen och eventuella lösningar.

Analysen visar att tolkningen av regelverket skiljer sig åt mellan Norge och andra länder som Sverige och övriga EU-länder. Detta skapar osäkerhet och ökade kostnader för kapitalförvaltningsbolagen, vilket kan påverka deras verksamhet och konkurrenskraft negativt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att Finansdepartementet tar tag i denna fråga och ser över regelverket för att säkerställa en rättvis och konkurrenskraftig fondmarknad i Norge. Detta kan påverka både investerare och fondförvaltare i landet och det är av stor vikt att hitta en hållbar lösning för branschen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version