Den osäkerheten kring en dubbel räntesänkning på det amerikanska centralbankens räntemöte i november har inte avskrivits, enligt chefekonomen.

I både juli och augusti kom siffrorna från den viktiga arbetsmarknadsrapporten “Nonfarm Payrolls” in lägre än förväntat. På fredag är det dags för en ny avläsning av hur många jobb som skapades utanför jordbruket i USA, denna gång i september.

– Frågan är om utvecklingen på arbetsmarknaden stämmer överens med vad Fed förväntar sig, eller om det är svagare, vilket kan tvinga fram en “dubbel sänkning”, säger chefekonomen Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken.

Måndag sa centralbankschef Jerome Powell att den amerikanska ekonomin “är i bra form” och att Fed inte har bråttom med ytterligare räntesänkningar.

– I grunden ser inte Fed behovet av stora räntesänkningar framöver, så han dämpade behovet av en ny dubbel sänkning lite. Men det kommer definitivt en sänkning i november, och tvivlet har inte skingrats om att det kan bli dubbel, säger Hov.

Rentemarknaden prissätter en sannolikhet på cirka 40 procent för en sänkning på 0,5 procent, enligt chefekonomen.

– Det är ganska nära 50/50, så det kan snabbt luta åt det ena eller andra hållet.

Powell band sig inte heller till någon bestämd linje när han talade på en konferens i Nashville på måndagen, och underströk att risken är “tvåsidig”. Han påpekade som vanligt att räntebesluten tas från möte till möte.

– Vi har ingen förutbestämd kurs, sa Fed-chefen enligt Reuters.

Dagens räntenivå i USA ligger i intervallet 4,75 till 5 procent, efter att centralbanken sänkte räntan med 0,5 procent vid det senaste räntemötet. Fed har som mål att hålla priserna stabila, men även att så många som möjligt ska ha jobb.

– Prisinflationen har kommit väl under kontroll. Det såg vi senast med inflationsdata som kom på fredagen. Nu är det fokus på att maximera sysselsättningen. Det var detta som ledde till en dubbel sänkning vid det senaste räntemötet, säger Hov.

Bekymret är att arbetslösheten, som har ökat något, ska snabbt öka och sätta stopp för en “mjuk landning” i den amerikanska ekonomin.

Måndag skrev dock analytiker från Bloomberg att nedkylningen på arbetsmarknaden beror på minskad efterfrågan på arbetskraft snarare än uppsägningar.

Färska siffror på onsdagseftermiddagen visar att antalet anställda inom den privata sektorn i USA slutade på 143 000 i september enligt ADP National Employment Report.

– Detta var starkare än väntat. Sammantaget pekar detta mer mot en enkel än dubbel räntesänkning från Fed i november, säger Hov.

Han säger att ADP-siffrorna kan ge en försmak på vad som komma skall med fredagens jobbrapport, men att siffrorna bör tolkas med försiktighet eftersom mätningen har varit opålitlig över tid.

Fredagens siffror förväntas visa en oförändrad arbetslöshet på 4,2 procent och 150 000 skapade jobb utanför jordbruket enligt en undersökning från nyhetsbyrån.

– Ser det ut som att den amerikanska arbetsmarknaden stabiliserar sig?

– Det är fortfarande en gradvis avmattning, skulle jag säga. Fed tittar på en rad olika arbetsmarknadsindikatorer. Jämfört med före pandemin är förhållandet mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan på arbetskraft något lägre nu, säger Hov.

– Är det en nivå man vill vara på, eller är det lite svagt?

– Jag skulle säga att det var normalt före pandemin, och nu är det lite svagare än så. Man vill inte kyla ner detta ytterligare nu, säger chefekonomen.

Tålmodighet är en lyx

Måndag skrev Reuters att Raphael Bostic, Fed-president i Atlanta, öppnar för en ny dubbel sänkning om jobbsiffrorna visar sig vara svaga.

Bostic sa att han särskilt kommer att bevaka om jobbtillväxten håller sig över 100 000.

Hans huvudscenario är ändå att centralbanken kommer att gå försiktigt framåt under de närmaste 15 månaderna och landa på en styrränta i intervallet 3 till 3,25 procent vid slutet av 2025.

– Om historien är att inflationen fortsätter att falla och arbetsmarknaden förblir stark, tror jag att vi kan tillåta oss lyxen att vara lite mer tålmodiga, sa Atlanta-presidenten.

Analys:
I denna artikel diskuteras osäkerheten kring en eventuell dubbel räntesänkning på det amerikanska centralbankens möte i november. Chefekonomen Marius Gonsholt Hov ger sin syn på läget och pekar på viktiga faktorer som påverkar beslutet. Genom att analysera arbetsmarknadsrapporter och ekonomiska indikatorer ger artikeln en inblick i den potentiella utvecklingen på den amerikanska ekonomin. För läsare kan det vara viktigt att följa med i dessa diskussioner för att kunna förutse hur det kan påverka deras egna ekonomiska situation och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version