Den spända stämningen kring oroligheterna i Mellanöstern fortsätter. Dessutom väntar vi på fredagens sysselsättningsrapport i USA.

Ökad oro i Mellanöstern efter Irans raketattack mot Israel i tisdags har gett en tung start på oktoberhandeln på de amerikanska börserna.

Förutom det, fruktan för att oljeproduktion eller transport ska påverkas har också lyft oljepriset markant tidigare i veckan. Efter att ha stabiliserats runt 75 dollar, ser vi en ny skjuts uppåt till 77 dollar fatet under eftermiddagen.

Enligt Bloomberg har USA:s president Joe Biden fått frågor om han stödjer ett eventuellt israeliskt angrepp på oljeanläggningar i Iran. Till detta svarar han att “vi diskuterar det”.

Iran står för cirka 4 procent av den globala oljeproduktionen, men om det skulle bli en stor krig kan flera stora oljeproducenter i Mellanöstern påverkas. Regionen står för ungefär en tredjedel av världens olja, enligt Bloomberg.

Avvaktar jobbsiffror

Nya veckovisa jobbsiffror visade en ökning av ansökningar om arbetslöshet med 6 000 till 225 000 förra veckan. Det var marginellt högre än förväntat, enligt Reuters.

Nu väntar vi på fredagens arbetsmarknadsrapport utanför jordbruket för september. Den betraktas ofta som “månadens viktigaste siffra”. Sysselsättningen är en viktig del av mandatet för den amerikanska centralbanken (Fed) och kan därmed vara avgörande för räntesättningen framöver.

I september genomförde Fed en dubbel räntesänkning vilket innebär att räntan nu ligger i intervallet 4,75-5,0 procent. Baserat på uttalanden från Fed-chefen ser det ut att bli fler räntesänkningar framöver, även om de inte är så aggressiva som september-sänkningen.

– Medan aktiemarknaden brottas med en rad bekymmer – inklusive eskalerande spänningar i Mellanöstern, hamnstrejker och osäkerhet inför valet – är likviditet nyckeln, och det finns gott om den nu när Fed har börjat sänka räntan, säger Mary Ann Bartels, investeringsstrateg på Sanctuary Wealth till CNBC.

– Det finns fortfarande mycket kvar i detta bull-marked, tillägger hon.

Analyserat och brutit ner för enklare förståelse:

I artikeln diskuteras den fortsatta spända stämningen kring oroligheterna i Mellanöstern och dess påverkan på oljepriserna samt börsen i USA. Det nämns även vikten av att följa jobbsiffror och arbetsmarknadsrapporter för att förutse räntepolitiken. Slutligen beskrivs specifika aktiepriser och företagsresultat som påverkar marknaden. För individer kan det vara viktigt att ha kunskap om dessa faktorer för att kunna fatta informerade beslut kring sina investeringar och ekonomiska planer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version