Norges Bank föreslår att överväga en sänkning av eget kapitalkrav för bostadsköp från 15 till 10 procent enligt utlånsföreskrifterna. Banken stöder också Finanstilsynets önskan att inte skärpa lånekraven. Eiendom Norge är positiv till en sänkning av eget kapitalkrav men vill egentligen att hela regelverket avskaffas. Finansdepartementet överväger nu utlånsföreskrifterna och den nuvarande föreskriften gäller fram till årets slut.

Norges Bank föreslår också att belåningsgraden ska övervägas att ändras från 85 till 90 procent, förutsatt att övriga krav förblir desamma. Finanstilsynets rekommendation att inte lätta på föreskrifterna för bolån stöds av centralbanken.

Utlånsföreskrifterna, som infördes 2015, är nu under granskning hos Finansdepartementet. Reglerna ställer krav på låntagarens förmåga att betala av lånet, förhållandet mellan skuld och inkomst, toleransnivå för räntehöjningar och lånets storlek i förhållande till bostadens värde.

Eiendom Norge motsätter sig de nuvarande reglerna och anser att de har negativa effekter. De hoppas på lättnader och tror att regeringen kommer att göra vissa förändringar. En eventuell sänkning av eget kapitalkrav välkomnas av branschen, som anser att det har varit en stor hindring för många potentiella bostadsköpare med god ekonomi och trygg anställning.

I analysen kan vi se att Norges Bank och Finanstilsynet står bakom de nuvarande reglerna medan Eiendom Norge och dess ledare efterlyser lättnader. Det är tydligt att regeringens beslut om eventuella förändringar i utlånsföreskrifterna kommer att påverka bostadsmarknaden och potentiella köpare av bostäder. Genom att ha en djupare förståelse för detta kan individer bättre planera sin ekonomi och sina investeringar med tanke på framtida förändringar i bolånemarknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version