Investeringsexperten Bjarne Schieldrop från SEB tror att oljepriset kan skjuta i höjden om Irans oljeanläggningar attackeras. I värsta fall kan priset femdubblas, säger han.

Det spekuleras nu om Israel kommer att rikta attacker mot oljeanläggningar i Iran. Detta kan potentiellt leda till mycket höga oljepriser, enligt analytiker.

Torsdag kommenterade USAs president Joe Biden den instabila situationen i Mellanöstern efter Irans raketattacker mot Israel.

Efter presidentens kommentarer dök SEBs chefsanalytiker för råvaror, Bjarne Schieldrop, upp i en nyhetssändning på CNBC där han var tydlig.

– Om oljeanläggningarna i Iran verkligen blir attackerade och tvingar ner exporten med 2 miljoner fat per dag, kommer nästa fråga på marknaden att vara vad som kommer att hända i Hormuz-sundet. Det kommer naturligtvis att lägga en betydande riskpremie på oljan, säger han i sändningen.

I en intervju med E24 från London förklarar analytikern vad en sådan situation kan innebära för oljepriset.

– Om Israel faktiskt slår ut installationerna i Iran kan oljepriset hoppa till 80, 90 eller 100 dollar per fat. Världen klarar det helt enkelt. Vi har tillräckligt med olja, säger Schieldrop till E24.

Men om den osäkra situationen eskalerar ytterligare tror SEB-analytikern att priset verkligen kan skjuta i höjden.

– Om Hormuz-sundet skulle blockeras och strypas skulle det handla om 20 procent av världens oljeförsörjning som normalt sett passerar där varje dag, som försvinner. Om det skulle hända och pågå tillräckligt länge, pratar vi om en femdubbling av oljepriset, säger Schieldrop till E24.

Oljepriset (Brent spot) har aldrig varit högre än 147,47 dollar per fat. Det var år 2008 enligt data från infront.

Schieldrop jämför situationen med tidigare marknadsskak för att förklara varför han tror att priserna kan stiga så kraftigt.

– När Ryssland attackerade Ukraina steg gas- och nickelpriserna till skyarna. Det är vanligt att priserna kan femdubblas vid en “ultraspik” när det finns så stora avbrott i tillgången, säger Schieldrop.

– Rädslan nu är att Israel kommer att agera hårt för att hämnas efter attacken från Iran. Det kommer att bli en reaktion, det vet vi. Men rädslan är att detta kommer att bli en eskalerande spiral där attackerna blir allt allvarligare. Då kan USA dras in i konflikten och tvingas försvara Israel, oavsett om de vill det eller inte, tillägger SEB-analytikern.

Analys:
I denna artikel diskuteras hur en eventuell attack på Irans oljeanläggningar av Israel kan påverka oljepriset och världsmarknaden. Bjarne Schieldrop från SEB tror att priset kan femdubblas om Hormuz-sundet blockeras och 20 procent av världens oljeförsörjning försvinner. Detta skulle kunna leda till en extrem ökning av oljepriset, vilket i sin tur kan påverka världsekonomin och konsumenternas plånböcker. Det är viktigt att vara medveten om potentiella risker och vara förberedd på eventuella prissvängningar på oljemarknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version