Europas elbilsförsäljning dyker – men det är bara ett hack i en starkt uppåtgående kurva. Vändningen har redan skett i Sverige, och en stor elbilsboost förväntas år 2025. Prognoser visar att år 2030 kommer elbilsandelen i Europa att vara 60 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som idag.

Kinas elbilstillverkare växer snabbare än de europeiska, och en av anledningarna är att de erbjuder bra och billiga elbilar. Europeiska tillverkare har hittills fokuserat på stora och dyra elbilar för att maximera sina vinster. Dessutom har vissa europeiska tillverkare medvetet fördröjt lanseringen av sina billiga och bra elbilar för att undvika koldioxidböter från EU.

Kina fortsätter att ta marknadsandelar i Europa genom att öppna nya fabriker och dra nytta av subventioner som gör att de kan tillverka elbilar billigare än fossila bilar. Samtidigt kämpar europeiska batterifabriker, som Northvolt i Skellefteå, med att konkurrera med de billigare kinesiska batterierna.

Den bristande industripolicyn i EU har blivit en glödhet fråga, och för att komma ikapp USA och Kina behöver EU investera betydande belopp. Beslut om tullar på kinatillverkade elbilar förväntas fattas, vilket kan påverka marknaden ytterligare. Det är en utmaning för europeiska tillverkare att behålla sin konkurrenskraft och anpassa sig till den snabbt föränderliga marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version