Tack vare en utmanande tid för laxodlarna, bidrar laxförsäljningen till att dra upp sjömatsexporten till nya höjder

Laxförsäljningen till Kina fortsätter att öka och där äts laxen huvudsakligen rå som sushi eller sashimi. Foto: Heiko Junge / NTB

Publicerad: 3 oktober 2024 06:00

Totalt exporterade Norge sjömat för 44,1 miljarder kronor under tredje kvartalet. Det är 2,2 miljarder mer än samma tid förra året enligt Norges Sjömatråd.

– Tack vare ett historiskt högt exportvärde i september har vi nu haft det bästa tredje kvartalet någonsin, säger rådets ordförande Christian Chramer.

Sjömatrådet arbetar för att öka värdet av norsk sjömat över hela världen. Det ägs av Närings- och fiskeridepartementet men finansieras av en lagstadgad avgift på sjömatproducenter.

Medan valutaeffekten tidigare har hjälpt till att dra upp värdet, finns det denna gång nästan ingen valutaeffekt i rekordvärdet, enligt Sjömatrådet.

– Det är de höga volymerna för lax, öring, makrill och räkor som driver upp exportvärdet, säger Chramer.

Hård konkurrens

Laxen stod för 70 procent av det totala exportvärdet under tredje kvartalet. Mängden lax ökade med 8 procent till 372 442 ton medan värdet ökade med 997 miljoner kronor till 31,8 miljarder kronor.

– Det råder inga tvivel om att 2024 hittills har varit ett utmanande år för många laxproducenter. Konkurrensen på marknaden är hård samtidigt som det har varit en snabb kostnadsökning. Dessutom har de högre sjötemperaturerna i sommar lett till ökade biologiska utmaningar med laxlus, säger Chramer.

Polen och Danmark, som är stora länder för förädling av fisk, toppar kundlistan följt av USA. Den största värdeökningen för lax var till Tyskland.

– Även om en del av den ökade tillförseln av norsk lax till den tyska marknaden troligtvis går till förädling och vidare export, kan större delen av tillväxten till Tyskland förklaras genom ökat inhemskt konsumtions, säger Sjömatrådets analytiker Paul T. Aandahl.

– Samtidigt sjunker konsumentpriset jämfört med samma period förra året. Det stärker laxens konkurrenskraft jämfört med andra proteiner, tillägger han.

Fallande prisökning på mat

Sjömatrådet påpekar att livsmedelsinflationen fortsätter att falla i Norges viktigaste sjömatmarknader efter en lång period med stark tillväxt.

– Det har stärkt köpkraften hos många konsumenter. Tyskland, Storbritannien och Kina har till exempel aldrig handlat norsk sjömat för så höga värden som under föregående kvartal, säger Chramer.

De 10 största köparländerna i kvartalet mätt i värde:

1. Polen: 5,3 mrd. NOK (-1 %)
2. Danmark: 3,5 mrd. NOK (-1 %)
3. USA: 3,2 mrd. NOK (-2 %)
4. Nederländerna: 3,0 mrd NOK (+9 %)
5. Storbritannien: 2,5 mrd NOK (+24 %)
6. Kina: 2,5 mrd NOK (+16 %)
7. Frankrike: 2,4 mrd. NOK (-10 %)
8. Spanien: 2,0 mrd. NOK (-7 %)
9. Tyskland: 1,6 mrd NOK (+17 %)
10. Italien: 1,6 mrd. NOK (-5 %)

Milstolpe för odlad torsk

Odlad torsk, som fortfarande är i ett tidigt skede, stod för 41 procent av exportvärdet av färsk torsk under tredje kvartalet.

– Den här andelen har aldrig varit så hög under ett tredje kvartal tidigare. Den tidigare rekordet var under tredje kvartalet 2010 då odlad torsk utgjorde 38 procent av det totala värdet, säger Thomas Jakobsen på Sjömatrådet.

Norge exporterade 6 156 ton färsk torsk till ett värde av 374 miljoner kronor under kvartalet.

– Under september utgjorde odlad torsk 52 procent av den totala exporten av färsk torsk. Detta är första gången på länge som odlad torsk står för över hälften av exportvolymen för färsk torsk, säger Jakobsen.

De 10 största arterna under tredje kvartalet mätt i värde:

1. Laks: 31,7 mrd NOK (+3%)
2. Makrill: 2,3 mrd NOK (+68 %)
3. Torsk: 2,0 mrd. NOK (-3%)
4. Öring: 2,0 mrd NOK (+24%)
5. Sei: 791 miljoner NOK (-11%)
6. Sill: 740 miljoner NOK (-9%)
7. Räkor: 474 miljoner NOK (+54%)
8. Blåkveite: 379 miljoner NOK (-8%)
9. Hyse: 363 miljoner NOK (+15%)
10. Kongekrabbe: 288 miljoner NOK (-31%)

Analys:

Den här artikeln belyser den ökande trenden inom sjömatsexporten från Norge, specifikt fokuserad på lax och odlad torsk. Trots utmaningar som konkurrens och kostnadsökningar, har exporten av norsk sjömat nått rekordnivåer under det tredje kvartalet. Denna ökning har påverkat inte bara producenter utan även konsumenter i olika länder som Tyskland, Storbritannien och Kina. Detta visar på vikten av att förstå marknadstrender och hur de kan påverka både affärer och ekonomi på global nivå.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version