Max Schrems vinner mot Meta: EU-domstolen strammer inn persondataregler

Österrikiska databeskyddsförespråkaren Max Schrems hade redan vunnit två rättsfall mot Facebook. Detta ledde till förändringar i datadelningen mellan EU och USA. På fredagen kunde han inkassera en tredje seger mot den amerikanska jätten.

Schrems är öppet homosexuell. Han har klagat på Facebooks användning av denna information för personligt anpassade annonser, samt insamling av andra personuppgifter utan någon tidsbegränsning. EU-domstolen konstaterar att moderbolaget Metas användning av data för riktad marknadsföring bröt mot GDPR-lagstiftningen.

Domstolen begränsar användningen av personuppgifter, inklusive en användares sexuella läggning, i reklamsammanhang på sociala medier, som till exempel Facebook. Fallet hänvisades till EU-domstolen från österrikiska högsta domstolen. Schrems advokat, Katharina Raabe-Stuppnig, säger att de är mycket nöjda med utfallet.

Efter denna dom kommer endast en liten del av Metas dataskörd att kunna användas för personlig anpassning av reklam, även i fall där användaren själv har gett samtycke till reklam.

Analys: EU-domstolens beslut att strama åt användningen av personuppgifter i reklamsammanhang på sociala medier som Facebook kan ha stor påverkan på hur företag och användare interagerar online. Detta beslut kan leda till ökad integritet och skydd för användares personliga information, samtidigt som det kan påverka företags förmåga att rikta annonser till specifika målgrupper. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och anpassa sig till de nya reglerna för att undvika eventuella rättsliga konsekvenser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version