Norges Bank på jakt efter ny chef för Oljefondet – Vem blir det?

Jakten på vem som ska leda Oljefondet de kommande fem åren har börjat, men både Norges Bank och Nicolai Tangen själv håller korten tätt intill bröstet.

Tangen har varit chef för vår gemensamma pengapåse sedan september 2020. Åremålet för positionen varar i fem år och löper ut den 31 augusti nästa år. Processen med att hitta den som ska leda fondet fram till 2030 är nu igång.

Norges Bank och Finansdepartementet håller på att upprätta en lista med kompetenskrav för positionen. Norges Bank har nu inlett en anbudsprocess för att bestämma vilket rekryteringsföretag som ska ansvara för anställningsprocessen.

Det är huvudstyrelsen i Norges Bank som anställer chefen för Oljefondet. Målet är att ha anställningen på plats “i god tid” före den 1 september nästa år.

Tidigare har det varit kontrovers kring anställningen av Tangen, som tidigare var chef för hedgefondet Ako Capital. Presschefen vill inte kommentera hur anställningsprocessen skiljer sig denna gång för att undvika en stor offentlig debatt.

Norges Bank har inte heller kommenterat om de vill att Tangen ska söka igen eller om de är nöjda med hans arbete. Alla sökande kommer att bedömas individuellt mot kompetenskraven för positionen.

Nicolai Tangen själv har inte kommenterat om han vill fortsätta. Under sin tid som chef har Tangen haft en långt mer synlig roll än sin föregångare Yngve Slyngstad, bland annat genom att starta en podcast där han intervjuar ledare för stora företag.

Det är viktigt att följa denna process, eftersom det kan påverka investeringarna i Oljefondet och därmed också den nationella ekonomin. Det är viktigt att den som väljs har rätt kompetens och erfarenhet för att kunna förvalta fondet på bästa möjliga sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version