Händelsen i Riksdagen: Tomatattack mot utrikesministern

Under en debatt om beslutet att lägga ned Sveriges röst i FN:s generalförsamling gällande rättsliga konsekvenser av Israels ockupation av Västbanken kastade aktivister en påse med tomater mot utrikesministern. Två kvinnor och en man omhändertogs av polis, misstänkta för störande av förrättning. Riksdagens säkerhetschef ser mycket allvarligt på händelsen och påpekar att det är helt oacceptabelt att störa arbetet i kammaren.

Riksdagen kommer att se över rutiner och andra säkerhetsåtgärder med anledning av händelsen. En möjlighet som diskuteras är att sätta upp en plexiglasskiva mellan läktaren och ledamöterna. Niklas Åström utesluter inte en lösning som innebär att man “bygger bort problemet” och betonar att inga åtgärder utesluts.

Politiker som statsminister Ulf Kristersson och S-ledaren Magdalena Andersson har krävt skärpt säkerhet efter händelsen. Utrikesministern själv kommenterade händelsen och påpekade vikten av att kunna delta i debatter utan att riskera att föremål kastas på sig. En viktig diskussion om säkerheten i Riksdagen har nu inletts för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version