Septembers extremt billiga elpriser, med ett genomsnittspris på 23 öre per kWh i systemet, ser ut att fortsätta in i oktober. Ökad produktion av vind- och vattenkraft kompenserar till stor del den ökade efterfrågan och det prognostiserade systempriset ligger på cirka 35 öre per kWh i genomsnitt.

Det ovanligt milda vädret resulterade i ett genomsnittspris på 23 öre per kWh i systemet för september, marginellt lägre än den redan låga prognosen på 25 öre per kWh. Med oktober kommer en väderomställning, där lågtrycksförhållanden för med sig kallare och blåsigare väder.

– Kallare väder leder till högre efterfrågan, men det kompenseras oftast av en ökning i vind- och vattenkraftproduktionen till följd av blåsigt och regnigt höstväder. I år verkar dock oktober initialt vara relativt torr. Detta resulterar i ett förväntat systempris på 35 öre/kWh, vilket är något högre än föregående år, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Även november och december ser ut att erbjuda låga priser. Kallt och torrt väder i Europa skulle kunna resultera i en tillfällig prisökning på grund av ökad efterfrågan, men den blir sannolikt inte bestående då industriproduktionen fortsätter att ligga på en låg nivå.

– De senaste åren har elproducenterna rustat sig för att möta en ökad elförbrukning till följd av den förväntade elektrifieringen. När fler och fler industriprojekt nu blir försenade, som Northvolts batterifabrik i Skellefteå och Volvos planerade batterifabrik i Mariestad, motsvarar inte efterfrågan produktionskapaciteten och vi får sjunkande elpriser, säger Johan Sigvardsson.

Prognosen för elpriset i oktober och november 2024 visar att priserna förväntas ligga på 35 öre/kWh respektive 50 öre/kWh, vilket är lägre än föregående år. Det finns potential för tillfälliga prisökningar beroende på väderförhållanden och industriproduktion, men överlag förväntas låga priser.

Analyserat och sammanfattat av den bästa investeringschefen och finansiella marknadsjournalisten, för att även den mest oinsatta personen ska kunna förstå: Elpriserna förväntas förbli låga under oktober och november 2024 trots kallare väderförhållanden. Detta beror till stor del på ökad produktion av vind- och vattenkraft, samt en fortsatt låg industriproduktion som inte matchar den förväntade elförbrukningen. Det finns en möjlighet till tillfälliga prisökningar beroende på väder och industriaktivitet, men överlag förväntas priserna förbli stabila och låga. Detta kan påverka både privatpersoners och företags elkostnader positivt och ge en indikation på den generella ekonomiska aktiviteten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version