Med en växande Oljefond som andra länder bara kan drömma om, tycker chefsekonomerna att det är konstigt att kritisera att den offentliga penninganvändningen har ökat över tiden.

KRONESVEKKELSEN kan inte helt förklaras med lägre produktivitetsökning, anser chefsekonomen Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Publicerad: 4 oktober 2024 11:36

Måndag presenterar regeringen sitt förslag till statsbudget för nästa år. I detta sammanhang riktar chefsekonom Frank Jullum på Danske Bank kritik mot det han kallar “meningslös” penninganvändning och kronesvekkelse.

Hans motpart på Handelsbanken reagerar, eftersom han anser att den svaga produktivitetsökningen här hemma inte fullt ut förklarar den svaga kronan.

– Vi har ett Oljefond som andra länder är gröna av avund på. Syftet är ju att det ska komma befolkningen till godo, även nuvarande generationer. Alternativet är att vi sparar oss in i evigheten, säger Hov till E24.

Oljefondet närmar sig nu 19 biljoner kronor. Handlingsregeln är utformad för att se till att vi inte använder mer än avkastningen, så att även framtida generationer kan njuta av pengarna.

– Så länge fondet växer över tid, och vi ska skörda den reala avkastningen från det – det är det sätt vi njuter av pengarna också idag – handlar det främst om hur pengarna ska fasas in i ekonomin, säger Hov.

– Det är en diskussion om överföringar kontra skattesänkningar, men det handlar ändå om oljepengar, fortsätter han.

Kan inte förklara all kronesvekkelse

Medan Jullum pekar på att kronesvekkelsen kan hänga samman med svagare produktivitetsökning och ökad offentlig penninganvändning, är inte Hov helt med på det.

– Alla är överens om att ökad produktivitetsökning är bra. Det är nog också bred enighet om att relativ produktivitetsutveckling är viktig för valutakursen. Och att produktivitetsökningen har försvagats mer de senaste tio åren, är det heller ingen tvekan om.

– Men det efterlämnade intrycket är att det har stoppat helt upp här i Norge, och att vi därmed har tappat terräng till andra länder. Men försvagningen av produktivitetsökningen är inte ett särnorskt fenomen, säger Hov.

Han påpekar att även om produktivitetsökningen har minskat i Norge, är den högre än i Eurosonen. Det skulle därför inte innebära en kronesvekkelse på över 40 procent mot euro de senaste tio åren.

– Därför har jag lite svårt med detta produktivitetsargument som man har hört i olika varianter, hur framåtblickande man än må anta att valutamarknaden är.

– När man ska förklara kronesvekkelsen är det lätt att rida sina egna politiska käpphästar, vare sig det är på höger- eller vänstersidan, tillägger han.

– Men i verkligheten är väl förklaringarna till den svaga kronkursen, ungefär lika många som det finns deltagare i debatten, säger Hov.

Heller skattesänkningar?

Hov är tydlig med att han på vissa punkter är överens med Jullum.

– Personligen tycker jag att det finns gott om utrymme att sänka skatten på arbetsinkomst som ett alternativt sätt att införa oljepengar, säger han.

Han tillägger att han är “närmast principiell motståndare av en politik som handlar om att plocka vinnande branscher”.

– Alltså subventioner till utvalda branscher. Det arbetet gör marknaden, säger Hov.

I regeringens meddelande om ekonomin på lång sikt (perspektivmeddelandet) varnas det dock för bristande täckning av utgifterna framöver.

– Utsikterna antyder ett behov av täckning i framtiden, förutsatt att dagens välfärdsordningar och skattesystem fortsätter. Men sådana prognoser är osäkra. Om arbetskraftsutbudet och produktivitetsökningen tar sig upp, kommer framtida obalanser mellan det offentligas intäkter och utgifter att minska, säger han.

Analys:
I denna artikel diskuterar två chefekonomer från Danske Bank och Handelsbanken synen på den ökande offentliga penninganvändningen, kronesvekkelsen och hur Oljefondet påverkar ekonomin. Med en växande Oljefond betonas vikten av att använda pengarna på ett sätt som gynnar både nuvarande och framtida generationer. Diskussionen kring produktivitetsökningen och dess påverkan på kronkursen är central, där olika åsikter framförs. Förslag om skattesänkningar som ett alternativ till penninganvändning diskuteras också. Sammantaget är det viktigt att förstå de ekonomiska besluten som tas och hur de kan påverka individernas liv och finanser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version