Containerkjemper faller etter storstreiken i amerikanske havner – MPC Containerships lider stort

Den danske containerkjempen Mærsk faller med over sju prosent på København-børsen, mens aksjen til containerrederiet Hapag-Lloyd i Frankfurt stuper med nesten 12 prosent. Samtidig faller det Oslo Børs-noterte rederiet MPC Containerships med 7,4 prosent, og er også den tredje mest omsatte aksjen på formiddagen.

Denne nedgangen kommer etter at storstreiken i amerikanske havner ble avsluttet. Shippinganalytikere advarte tidligere om “alvorlige forstyrrelser”, spesielt for frakt av containere sjøveien.

Analytiker Fredrik Dybwad fra Fearnley Securities peker på havnestreiken i USA som hovedårsaken til nedgangen i aksjene. Han påpeker at streiken kunne ha hatt større effekter på ratene i containerfrakt hvis den varte lenger.

I tillegg til svakere etterspørsel i markedet for containerfrakt inn mot årsslutt, er det også en stor ordrebok i shippingsegmentet som påvirker situasjonen.

Gjenopptakelse av forhandlinger er planlagt i januar etter at havnearbeidernes fagforening har gått med på en avtale om lønnsøkning på 61,5 prosent over seks år. Partene vil sette seg ved forhandlingsbordet igjen for å løse andre temaer som de ennå ikke har kommet til enighet om.

Analyse:
Nedgangen i aksjene til containerrederier som Mærsk og Hapag-Lloyd, samt MPC Containerships, skyldes avslutningen av storstreiken i amerikanske havner. Dette kan påvirke ratene i containerfrakt, men effekten blir mindre enn fryktet grunnet den korte varigheten av streiken. For investorer og markedsaktører er det viktig å følge med på utviklingen i shippingsegmentet og eventuelle forhandlinger som kan påvirke markedet fremover.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version