Överraskande många nya jobb skapade och slutet på hamnstrejken ger vind i seglen för de amerikanska börserna. Oljepriset fortsätter dock att svänga med oro i Mellanöstern.

Börserna i USA stiger markant mot slutet av veckan, som annars har präglats av rädsla för eskalering av konflikten i Mellanöstern. Mot kvällen avtar optimismen något, medan oljepriset fortsätter att stiga.

Så här ser det ut på börserna i USA vid stängning kl. 22:

– S&P 500-indexet upp 0,9 procent
– Dow Jones-indexet upp 0,8 procent
– Nasdaq Composites-indexet upp 1,2 procent

Tidigare under dagen visade den månatliga arbetsmarknadsrapporten utanför jordbrukssektorn i USA att det skapades överraskande många nya jobb. Detta kommer efter flera månader med tecken på en svag arbetsmarknad i USA.

Mindre aktuellt med dubbelräntesänkning

Det är frestande att säga att detta helt tar bort möjligheten till en dubbelräntesänkning från Fed i november, men det är nog fortfarande lite för tidigt att hävda det, med tanke på att det återstår en rad siffror och händelser framöver, säger Handelsbankens chefsekonom Marius Gonsholt Hov till E24. Han beskriver dagens siffror som mycket starka och klart starkare än förväntat.

Den amerikanska centralbanken genomförde en dubbel räntesänkning på det senaste mötet, och det har varit öppet om de kommer att upprepa det på nästa möte i november.

Högre oljepris

Natten till fredag avslutades även den stora strejken i amerikanska hamnar. Det har funnits farhågor om att strejken skulle kunna leda till “allvarliga störningar” både inom sjöfartssektorn och för världshandeln generellt.

Oljepriset fortsatte att stiga till över 79 dollar fatet med ökad oro för att oljeproduktionen eller transporten skulle påverkas i Mellanöstern tidigare på kvällen.

Kommentarer från USA:s president Joe Biden om att Israel borde överväga andra alternativ än att slå mot Irans oljeproduktion sänkte sedan priset till cirka 78 dollar fatet, enligt Bloomberg. Oljan är ändå cirka 6 dollar dyrare sedan veckans början.

Tesla, Netflix, Amazon, Nvidia och Meta (Facebook) är bland de aktier som stiger.

Meta presenterade på fredagen nyheter om ett nytt AI-verktyg för generering och redigering av video, enligt Bloomberg. Därmed fortsätter kampen om att konkurrera med rivaler som OpenAI och Google för att bli bäst på artificiell intelligens (AI).

Analys:

Den positiva utvecklingen på de amerikanska börserna, det ökade antalet nya jobb samt avslutet på hamnstrejken och den fortsatta oroande situationen i Mellanöstern påverkar inte bara USA utan även den globala ekonomin och marknaderna. Detta kan innebära möjligheter för investerare att dra nytta av uppåttrenden på börserna och ökade oljepriser, samtidigt som det kan vara viktigt att vara medveten om geopolitiska risker och hur de kan påverka finansiella beslut och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version